Peter Handzuš Správy

V útulku pribudlo veľké množstvo šteniatok. Domáci miláčikovia čakajú na adopciu

Začiatok roka v Mestskom útulku pre túlavé a odchytené psy v Poprade je v znamení nárastu počtu jeho obyvateľov. V období po Vianociach ide o tradičný jav a v kotercoch pribúdajú nechcení chlpáči, ktorých sa z rôznych dôvodov ich predošlí majitelia zbavili.

Ilustračný obrázok k článku V útulku pribudlo veľké množstvo šteniatok. Domáci miláčikovia čakajú na adopciu
Zdroj: TASR

„Ešte 23. decembra k nám priniesli dve šteniatka a na Štedrý deň sme jedno našli priviazané pred útulkom. Takto nám počas sviatkov pribudlo desať šteniat, ale aj dospelé psy, ktoré boli priviazané o bránu alebo vyhodené v meste. Postupne pribúdali ďalší, a tak máme momentálne 40 psíkov, z toho je 13 v dočasnej opatere. Veľkú časť z tohto počtu tvoria šteniatka, ktoré čakajú na adopciu a nový domov,“ informovala Viktória Paperáková z popradského útulku.

Adopciu psíkov od šteniatka pritom pracovníčky útulku vrelo odporúčajú. „So šteniatkom prežijete to najkrajšie obdobie plné prekvapení a krásnych chvíľ. Veľkou výhodou je aj to, že si ho môžete už od útleho veku vychovať podľa svojich predstáv a psík sa na vás citovo naviaže,“ doplnila Páperáková.

Nový domov už našlo vyše 50 psov

Je veľkým šťastím, že okrem ľudí, ktorí psíkov vyhadzujú na ulicu, je ešte stále dosť tých, ktorým osud opustených psíkov nie je ľahostajný. „Od septembra, odkedy mesto prebralo útulok, sme zaznamenali omnoho vyšší záujem o adopciu psíkov a od tohto obdobia sme ich adoptovali už vyše 50. Sú v rodinách v Poprade, v rôznych častiach Slovenska, ale aj v Čechách a dokonca v Škótsku či iných krajinách. Stačí prísť do útulku a vybrať si. Veľmi radi poradíme,“ zdôraznila Viktória Paperáková a doplnila: „Pri adopcii sa podpisuje adopčný protokol so základnými podmienkami, aby psík nebol držaný na reťazi alebo celoročne zavretý v koterci. Uhrádza sa adopčný poplatok vo výške 30 eur, ktorý pokrýva základné veterinárne ošetrenia.“

Mesto zabezpečilo základný výcvik

Psy v útulku majú zabezpečenú komplexnú starostlivosť, ktorej súčasťou je dokonca aj výcvik. „Mesto Poprad zabezpečilo cvičenie psíkov pravidelne raz do týždňa. Máme tu samičku vlčiaka, ktorá štyri roky strážila firmu a bola dosť agresívna, ale teraz je z nej domáci maznáčik. Snažíme sa pripraviť psíkov tak, aby ovládali základné povely. Takto ľudia vidia, že sa im venujeme a skôr si ich dokážu osvojiť,“ doplnila Stanislava Hyrošová z Mestského útulku pre túlavé psy v Poprade.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM