Pavol Krupka Kultúra

Vagonár oslávil jubileum novým celovečerným programom

Folklórny súbor Vagonár si pripomína okrúhle výročie svojho založenia. K štyridsiatke pripravil nový celovečerný program s názvom Spiš, ktorý mal premiéru tento víkend. Je to darček nielen pre samotných členov súboru, ale aj pre všetkých priaznivcov nášho regiónu a jeho prastarých tradícií.

Ilustračný obrázok k článku Vagonár oslávil jubileum novým celovečerným programom
Foto: Pavol Krupka

Piatkové vystúpenie súboru Vagonár v Dome kultúry pritiahlo plné hľadisko divákov. Na jeho scéne sa odohrávali výjavy z inej doby, ktoré však pre našich predkov boli súčasťou každodenného života. Taká bola aj úvodná scénická freska s názvom Na Ulijanu, ktorá zachytáva prastarý pohanský zvyk z Kojšova. Jej časť si môžete pozrieť aj v našom videu.

Ďalší progam ukázal, ako to u nás mohlo vyzerať na zábavách a svadbách i počas každodenného života na prelome 19. a 20. storočia. Tanečníci predviedli Tance z Margecian, Svadobnu krucenu zo Spišského Podhradia či obrázok svadby z podtatranských dedín Batizovce a Štrba.

Región Spiša, to sú aj národnosti, ktoré tu žili dlhé stáročia. Jeho kultúra je preto veľmi rozmanitá a bohatá, a na to nezabudol vo svojom novom programe ani Vagonár. Diváci videli tanečné predstavenie, inšpirované spišskými Maďarmi, tradičné nemecké hry a tance z okolia Kežmarku a vypočuli si aj pastierske piesne našich Goralov z Lendaku a Ždiaru.

Entuziazmus členov súboru, tanečníkov, spevákov, hudobníkov, dokáže preskočiť aj na najmladšiu generáciu, napríklad na rovnako jubilujúcu Letničku, ktorá sa stala akousi prípravkou pre budúce účinkovanie v súbore Vagonár. Nadšenie členov sa nevytráca ani s pokročilejším vekom, to na javisku ukázal Klub priateľov folklóru, nazývaný aj Stará škola.

Vagonár oslávil jubileum novým celovečerným programom
1
Galéria
Vagonár oslávil jubileum novým celovečerným programom
15
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM