Monika Vengrínová Kultúra

OBRAZOM: Vagonár oslávil štyridsiatku. Súboru blahoželal aj primátor Danko

Pri príležitosti 40. výročia založenia popradského folklórneho súboru Vagonár prijal primátor Popradu jej členov, aby im osobne zablahoželal. Stretnutie sa nieslo v príjemnej komornej atmosfére.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Vagonár oslávil štyridsiatku. Súboru blahoželal aj primátor Danko
Foto: Monika Vengrínová

„Za všetkými úspechmi skupiny je množstvo tvorivej práce, ktorú jej členovia vykonávajú v rámci svojho voľného času. Ich repertoár tvorí veľké množstvo speváckych a tanečných čísel, ktorými úspešne prezentujú slovenský folklór. Som rád, že zachovávajú ľudové tradície,“ hovorí primátor mesta.

Nezabudnuteľný fašiangový sprievod

Od roku 1972, v ktorom súbor vznikol, vytvára programy zostavené z tancov a spevov predovšetkým Spiša, ale i Liptova, Horehronia, Zemplína a Šariša. S nimi tak už štyridsať rokov vystupuje na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach, a to nielen doma v Poprade, ale i mimo neho. K tým najtradičnejším patrí fašiangový sprievod mestom spojený s pochovávaním basy, tradičná veľkonočná oblievačka v uliciach Popradu, či stavanie májov a vianočné koledovanie. Svoje mesto však jeho členovia reprezentujú nielen v rámci Slovenska, ale i za jeho hranicami.

„Vďaka patrí všetkým ľuďom, ktorí sa v súbore vystriedali. Keby však nebolo súčasnej generácie, tak tá štyridsiatka sa zrejme ani neoslávi. Samozrejme, najväčšia vďaka patrí i súčasným tanečníkom, speváčkam, hudobníkom, ktorí tvrdo pracovali na tom, aby program k 40. výročiu bol tým najlepším programom, ktorý súbor za svoju existenciu prezentoval“ vyjadruje svoju vďaku umelecký vedúci súboru Ján Profant.

Nezvyčajný dar od mesta

Celovečerný program obnovujúci zvyky a tradície menšín žijúcich na území Spiša s jednoduchým a príznačným názvom Spiš, odohrali v novembri pri príležitosti osláv súboru. Už začiatkom marca budúceho roka sa však predstavenie bude opakovať. „Je to najväčší program súboru a najmä nezabudnuteľný kultúrny zážitok. Potlesk vždy potvrdí zmysluplnosť a veľký význam driny všetkých týchto ľudí pri tréningoch a mimoriadnej snahy pri každom vystúpení,“ vyjadril sa na margo úspechu súboru Danko.

Ten v mene mesta Poprad odovzdal súboru aj dar v podobe ozvučovacej aparatúry s vierou, že ho pri svojej činnosti využijú. „Je to skvelý dar, keďže naši hudobníci, huslisti, ale napr. aj ja na kontrabase, hráme na nástrojoch, ktoré nie sú napojené na elektriku a preto je niekedy problém ozvučiť také veľké priestranstvo. Teraz to budeme mať pod vlastnou kontrolou,“ teší sa z darčeka Profant.

Vystupovať doma je odmenou

Vagonár má v súčasnosti štyridsať členov a pozostáva z tanečnej, speváckej a hudobnej zložky. Väčšia časť členov pochádza z Popradu a na akciách mesta vystupujú dobročinne. „Myslíme si, že je to taká trošku naša domáca povinnosť a domáca pôda je pre nás najprirodzenejšia. Na podujatiach, ktoré mesto organizuje, by nemali domáce súbory, či už folklór, divadlo, moderný tanec a podobne, určite chýbať. Preto sme uvítali stratégiu mesta prezentovať viac domáce súbory, čím sa tiež motivujú deti a mládež. Verejné vystúpenia sú potom pre nich odmenou,“ uzatvára vedúci súboru.

Vagonár oslávil štyridsiatku. Zablahoželal im aj primátor mesta
18
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM