Monika Vengrínová Rôzne

Valentínska anketa: Ako oslavujú sviatok zamilovaných Popradčania?

Sviatok sv. Valentína delí ľudí na dve skupiny. Na tých, ktorí ho považujú za umelý a neprikladajú mu žiadnu váhu, a na tých, ktorí ho s obľubou slávia, svojich milovaných obdarúvajú darčekmi a vymýšľajú romantické plány. Ako vlastne vznikol a ako ho vnímajú samotní Popradčania?

Ilustračný obrázok k článku Valentínska anketa: Ako oslavujú sviatok zamilovaných Popradčania?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

K tomuto sviatku sa viaže legenda o mníchovi či kňazovi Valentínovi, ktorý slúžil v treťom storočí nášho letopočtu v Ríme. Pri moci bol v tom čas cisár Klaudius a na základe jeho presvedčenia, že slobodní muži sú lepšími bojovníkmi, zakázal sobáše. Valentín však mladých oddával i naďalej, napriek cisárovmu zákazu. Tak sa dostal do Klaudiovej nemilosti a bol odsúdený na smrť.

Legenda ďalej hovorí, že práve Valentín ako prvý poslal valentínsky pozdrav, keď sa zaľúbil do dcéry väzenského dozorcu, ktorá ho vo väzení navštevovala. Prečo sa však tento sviatok oslavuje práve 14.februára, nie je jasné. Niektorí tvrdia, že je pripomienkou Valentínovej smrti alebo pohrebu, iní si myslia, že je to z dôvodu začiatku párenia vtákov. Ďalšou možnosťou by mohol byť fakt, že cirkev sa rozhodla oslavovať tento deň v snahe pokresťančiť starorímske pohanské oslavy luperkálií. V starovekom Ríme sa tiež február považoval za oficiálny začiatok jari, pri ktorom sa slávil sviatok plodnosti.

Každopádne, „valentínky“ boli obľúbené už v stredoveku. Dnes asociácia združujúca výrobcov pohľadníc odhaduje, že každoročne sa pošle jedna miliarda valentínskych pozdravov. Asi 85% z nich dostávajú ženy.

A čo Popradčania? Pýtali sme sa v uliciach mesta, či a ako tento sviatok slávite a čo teda pre vás osobne znamená. Našu anketu si môžete pozrieť vo videogalérii.

Valentínska anketa: Ako oslavujú sviatok zamilovaných Popradčania?
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM