Peter Handzuš Správy

Valentínska kvapka krvi: Darcami sa stali aj študenti SŠUDT v Poprade

Najvzácnejšia tekutina, jedinečná tekutina, nenahraditeľná tekutina...To sú len niektoré prívlastky spájané s krvou. K tým, ktorí ju bezplatne dobrovoľne darovali, sa aj tento rok v rámci Valentínskej kvapky krvi pridal popradský „nový gympel“.

Ilustračný obrázok k článku Valentínska kvapka krvi: Darcami sa stali aj študenti SŠUDT v Poprade
Foto: SŠDT Poprad

Mobilná transfúzna stanica a jej tím sa v pondelok 8. februára presunuli do učební školy na Ulici Dominika Tatarku. K študentom štvorročného štúdia pribudli v kmeňovej budove aj bilingvalisti. Dohromady prišlo darovať krv 32 študentov a jeden učiteľ.

Prečo sa študenti rozhodli pre darcovstvo? Odpovedajú maturanti z bilingválnej sekcie:
Dávid Kubičár: „Ja som krv daroval už ôsmy raz. Chodievam aj individuálne, nielen v rámci akcií organizovaných školou. Dá sa povedať, že ma k tomu vedie môj ocko, ktorý je viacnásobným darcom krvi.“
Anička Galová: „Aj ja som darcovstvo „zdedila“. (Smiech) Odkukala som to od mojich bratiov. A dá sa povedať, že veľmi pozitívne ma motivoval aj pán učiteľ Švarc – organizátor odberov, ktorý je sám aj darcom.“

Nika Kozubjáková a Erik Kovalík sa zhodli, že krv boli darovať preto, lebo chceli pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. Niektorým študentom odhodlanie stať sa darcami krvi prekazil ich aktuálny zdravotný stav. To bol aj prípad Dominiky Kleinovej a Natálky Podolinskej. Obe však plánujú, že v budúcnosti na odber pôjdu.

Gymnázium Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade hromadné darovanie krvi v rámci prevencie drogových závislostí zorganizovalo už ôsmy rok za sebou. Najbližšie ho plánuje na jeseň.

Valentínska kvapka krvi: Darcami sa stali aj študenti SŠUDT v Poprade
10
Galéria
Foto: SŠDT Poprad
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM