Rôzne

Varovanie odborníkov: Upozorňujú na farbu na vlasy a mydlo v tvare hamburgeru

Odborníci opäť varujú pred nebezpečnými výrobkami. Dobre si ich prezrite. V prípade, že ich už máte doma, výrobky nepoužívajte.

Ilustračný obrázok k článku Varovanie odborníkov: Upozorňujú na farbu na vlasy a mydlo v tvare hamburgeru
4
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Ide o farbu na vlasy a mydlo. „Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike,“ upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nebezpečná farba na vlasy s názvom Hair Spa-Colorant Wubeizi Color značky Gevemia pochádza z Číny. Ide o výrobnú dávku MFG 07/13/2015. V 80 ml farbe sa nachádza látka o-Aminophenol, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Pozor si treba dávať aj pri mydle Savon burger značky Bulles de savon z Francúzska. Mydlo – hamburger sa skladá z 5 menších mydiel, ktoré pripomínajú žemľu, syr, biftek, rajčinu a šalát. Celý výrobok je zabalený v plastovej fólii a kartónovej škatuľke pripomínajúcej škatuľku rýchleho občerstvenia.

ÚVZ varuje, že spotrebitelia, najmä deti, si ho môžu zameniť s potravinou a v dôsledku toho ho môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu, perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva.

Nebezpečné kozmetické výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky.

Varovanie odborníkov: Upozorňujú na farbu na vlasy a mydlo v tvare hamburgeru
4
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM