Martin Sýkora Rôzne

Varovanie pred počasím: Vo štvrtok s vedrami a akcieschopnými bleskozvodmi

Meteorológovia varujú Podtatrancov pred vyčíňaním počasie. V stredu a vo štvrtok je pre okres Poprad vydaná výstraha druhého stupňa! Veď začalo leto...

Ilustračný obrázok k článku Varovanie pred počasím: Vo štvrtok s vedrami a akcieschopnými bleskozvodmi
Zdroj: TASR

Už sme si akosi zvykli, že po teplej jari sa k nám votrie s príchodom leta ochladenie. Vlhkosti prajú vo štvrtok (28.6.) aj poveternostné podmienky.

„V okrese Poprad sa ojedinele najmä na severovýchodných návetriach hôr očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 45 – 55 mm,“ uviedli slovenskí hydrometeoroló­govia, ktorí vydali pred dažďovou nádielkou výstrahu druhého stupňa!

Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ dodali meteorológovia.

Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Dážď nepríde sám od seba. Do tatranskej oblasti sa priženú búrky, pred ktorými varujú meteorológovia výstrahou prvého stupňa. Pestovatelia si môžu popriať čo najmenej škôd.

„V okrese Poprad sa ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ vystríhajú odborníci zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, podľa ktorých s búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky. Tie nás môžu obdarovať úhrnom vody na úrovni 20 – 40 mm a nárazmi vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h).

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM