Martin Sýkora Rôzne Správy

Varovanie pred vetrom a snehovými závejmi: Výstraha prvého stupňa

Nad Tatrami sa v najbližších dňoch zatiahne obloha. Zimné slnko by sa malo skryť za oblaky, z ktorých bude padať sneh. K tomu by malo silne zafúkať.

Ilustračný obrázok k článku Varovanie pred vetrom a snehovými závejmi: Výstraha prvého stupňa
Zdroj: Dnes24.sk

Pozor na silný vietor a snehové jazyky

V utorok v noci to začne, v stredu to bude vrcholiť. Tak to vidia meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). Už v utorok sa najmä v Tatrách rozfúka.

" Na hrebeňoch Tatier sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 25 – 30 m/s (90 – 110 km/h)," varujú meteorológovia.

Vo vysokých horských polohách nad pásmom lesa sa očakáva taktiež silnejší vietor s obdobnou rýchlosťou do 115 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ vysvetlili meteorológovia.

Sprievodným javom nasledujúcich dvoch dní bude sneženie a postupné klesanie teplôt. V okrese Poprad by sa mali tvoriť snehové jazyky a na niektorých miestach aj záveje. SHMÚ vydal pre vietor i pre tvorbu jazykov a závejom výstrahu prvého stupňa.

Zdroj: TASR

Pod Tatrami hrozia ľadové povodne

V okrese Liptovský Mikuláš na severe Slovenska hrozí ľadová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu druhého stupňa, platí až do odvolania. V okresoch Čadca a Martin je riziko ľadovej povodne nižšie, trvá tu prvostupňová výstraha.

Na vodných tokoch sa vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu vytvárajú ľadové úkazy, ktoré vzdúvajú vodné hladiny. Tento jav môže ohroziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody na majetku.

Vodohospodári kontrolujú stav vodných tokov, zároveň vypúšťajú Oravskú priehradu a Liptovskú Maru, čím sa snažia otepliť vodu a spomaliť proces zamŕzania riek. „Do tejto chvíle zatiaľ ľadové povodne nespôsobili výraznejšie problémy,“ povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM