Krimi

Vážne zranenie cyklistu v Tatrách: Prežil aj vďaka pomoci turistov

Dvadsaťjedenročný cyklista utrpel po páde na asfaltovej ceste pod Sliezskym domom vážny úraz.

Ilustračný obrázok k článku Vážne zranenie cyklistu v Tatrách: Prežil aj vďaka pomoci turistov
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Jeho šancu na prežitie výrazne zvýšili turisti, ktorí mu podali prvú pomoc. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Turisti ho zachránili

Slovák utrpel vážne poranenie hlavy a dolnej končatiny, po ktorom ostal v bezvedomí. Pád oznámil náhodný svedok na tiesňovú linku v stredu (5. 8.) popoludní.

Na miesto vyrazila posádka vrtuľníka z Popradu a pozemne aj záchranári HZS. Turisti, ktorí boli pri úraze v krátkom čase, mladíkovi poskytli laickú prvú pomoc a v stabilizovanej polohe ho kontrolovali do príchodu profesionálov. Dovtedy mu pomáhali aj náhodní turisti.

Záchranári HZS spolu s lekárom Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) vykonali nevyhnutné zdravotné postupy, zabezpečili intravenóznu liečbu a zastabilizovaného pacienta zafixovali do vákuového matraca.

„Záchrannej skupine bol nápomocný aj lekár z Popradu, ktorý v tom čase prechádzal okolo. Pacienta následne transportovali záchranári terénnym vozidlom HZS na heliport pri Sliezskom dome, kde ho preložili na palubu vrtuľníka a spolu s lekárom pokračovala posádka do nemocnice v Poprade,“ uvádzajú horskí záchranári.

Nezabudnite nás aj naďalej sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM