Monika Vengrínová Rôzne

Vedenie Popradu a Svitu na spoločnom rokovaní: O čom všetkom sa hovorilo?

Stretnutie primátorov, viceprimátorov a prednostov miest Poprad a Svit bolo prvým na takejto úrovni. Okrem iného sa hovorilo o vzájomnej spolupráci, spoločnom postupe a spolupráci v rámci regiónu, možnom vzniku súmestia, či v konkrétnej rovine o polmaratóne.

Ilustračný obrázok k článku Vedenie Popradu a Svitu na spoločnom rokovaní: O čom všetkom sa hovorilo?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Vo Svite sa za spoločným rokovacím stolom stretli primátori, viceprimátori a prednostovia Popradu a Svitu, aby hovorili o vzájomnej spolupráci. Tá by, podľa slov primátora Svitu Miroslava Škvareka mala byť zameraná najmä na šport, kultúru, ale i dopravu, školstvo, či otázku rozvoja miest a spoločných postupov v tejto oblasti. „Ak postavíme komunikačné kanály v športe, kultúre a pod., tak si myslím, že ľudia sa prirodzene spoja aj v iných veciach. Nastáva doba, v ktorej sa chceme určitým spôsobom spájať a spoločne budovať to, čo je možné,“ informoval Škvarek.

Spoločné rokovanie okrem iného prinieslo i tému vzájomnej propagácie najmä v Poľsku, a to v rámci cestovného ruchu, letiska, diaľnice, či železnice. Vedenie miest sa dohodlo i na doriešení otázky cyklochodníka, rozhľadne, či bagrovísk. Na pretras prišla aj téma lyžiarskych pretekov v Lopušnej doline, medzimestská autobusová doprava, či budovanie chodníkov a ciest. „Riešili sa také veci, ktoré tu majú prirodzený charakter a treba ich rozvíjať. Okrem toho pozývame Svit do akcií ako je Viva Italia či Made in Slovakia. Svit jednoducho patrí k Popradu a spolupráca by mala byť na rôznej úrovni,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Mestá chcú spolupracovať a komunikovať i s okolitými obcami a to na regionálnej i nadregionálnej úrovni. V rámci rokovania padla i otázka súmestia, ktoré však aktuálne nie je prioritou. Do budúcnosti by ale, podľa oboch primátorov, mohlo mať význam nielen pre Poprad a Svit, ale i z pohľadu podtatranského regiónu, či celého Spiša aj Liptova.

Ako prvý spoločný konkrétny krok si mestá vymedzili organizáciu polmaratónu na trase Poprad-Svit-Poprad, v rámci ktorého budú v oboch mestách i rôzne sprievodné akcie. „Myslím si, že práve tam bude priestor na to, aby sme ukázali, že chceme žiť spolu, že sa chceme stretávať, vymieňať si skúsenosti a pomáhať si,“ dodal svitský primátor. Podujatie je naplánované na 1. september.

Stretnutie primátorov miest Svit a Poprad
9
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM