Monika Vengrínová Samospráva

Vedenie Popradu chce znížiť spotrebu elektriny: Inšpiráciu hľadáme v známom meste, o čo ide?

Vedenie Popradu si v rámci prípravy štúdie úspory elektrických energií v meste zašlo po inšpiráciu do iného mesta. Správca verejného osvetlenia v Poprade síce dávno vymenil výbojky za tie s nižšou spotrebou, náš zdroj inšpirácie však zašiel oveľa ďalej. V tomto sa chceme od neho poučiť...

Ilustračný obrázok k článku Vedenie Popradu chce znížiť spotrebu elektriny: Inšpiráciu hľadáme v známom meste, o čo ide?
Zdroj: Dnes24.sk

Inšpiráciou pre podtatranskú metropolu sa stalo mesto Prešov. „V Poprade správca osvetlenia vymenil svetelné zdroje, teda výbojky, za výbojky s nižšou spotrebou. To viedlo k „jednorazovému“ zníženiu spotreby, ktoré trvá dodnes. Potiaľ je všetko v poriadku,“ vysvetlil viceprimátor mesta Poprad Pavol Gašper s tým, že Prešov, kde malo vedenie Popradu rokovania, sa však pred viac ako desiatim rokmi vybral inou cestou a je sa veru z čoho poučiť.

V krajskom meste bol správca osvetlenia, podľa viceprimátora, navyše zmluvne zaviazaný k dodržaniu maximálnej spotreby, ktorá sa dá vypočítať z počtu a výkonu inštalovaných svietidiel. To nutne viedlo k inventarizácií všetkých odberov zo svetelnej siete. „Pritom bolo odhalené množstvo „doplnkových“ odberov, ako sú reklamy, automaty, a pod., a tiež čiernych odberov. Tie boli následne buď legalizované so záväzkom hradiť svoj odber alebo zrušené. Tým vznikol sekundárny pokles spotreby elektriny v osvetľovacej sústave,“ ozrejmil Gašper.

Mesto ušetrené peniaze systematicky reinvestovalo do skvalitňovania a zefektívňovania osvetlenia, čo viedlo k ďalšiemu poklesu spotreby a umožnilo postupne prechádzať na špičkové technológie. V súčasnosti je osvetľovacia sústava Prešova obsiahnutá v GIS-e, ktorý automaticky signalizuje výpadky osvetlenia v jednotlivých vetvách osvetľovacej sústavy a tiež nadmernú spotrebu, ktorá môže znamenať aj čierny odber. Taktiež zapínanie a vypínanie je riadené adaptívne podľa intenzity ranného a večerného prirodzeného svetla.

„Mesto Poprad sa pokúsi čo najefektívnejšie vykonať audit verejného osvetlenia počínajúc rozhovormi so súčasným prevádzkovateľom verejného osvetlenia a vyhodnotením množstva spotrebovanej energie nad rámec inštalovaných svetelných zdrojov,“ dodal viceprimátor. Okrem prípravy štúdie úspory elektrických energií v rámci celého územia mesta chce popradské vedenie i modernizovať a doplniť pokrytie verejného osvetlenia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM