Viktória Botošová Správy

Veľká investícia na Spiši: Vzniknúť majú stovky nových pracovných miest!

Podpísaním deklarácie o výstavbe nových výrobných kapacít a vytvorení pracovných miest v piatok potvrdila spoločnosť Helske Ltd. začiatok prác na výstavbe výrobných kapacít. Francúzsky investor má do regiónu priniesť stovky nových pracovných miest!

Ilustračný obrázok k článku Veľká investícia na Spiši: Vzniknúť majú stovky nových pracovných miest!
Zdroj: TASR

Veľká investícia na Spiši! Podpísaním deklarácie o výstavbe nových výrobných kapacít a vytvorení pracovných miest dnes v obradnej sále Radnice v Spišskej Novej Vsi potvrdila francúzska spoločnosť Helske Ltd. začiatok prác na výstavbe výrobných kapacít v tomto meste. Investor rozšíri jednak výrobu, ale aj výskum a vývoj omietkových zmesí a farieb s použitím nanotechnológie v areáli tunajšieho priemyselného par­ku.

Stavebné Silicon valley

„Podpisom deklarácie začína nová etapa rozvoja stavebného priemyslu na Spiši. Naša spoločnosť investuje v priebehu troch rokoch 14 miliónov eur len do výskumného a vývojového strediska a bude tu zamestnávať 80 ľudí. Ďalšie pracovné miesta získajú operátori výroby, montážni pracovníci, administratíva a podporný tím. Do štyroch rokov vznikne v Spišskej Novej Vsi centrum servisného strediska za 2 milióny eur, kde budeme zamestnávať 270 servisných technikov,“ uviedol riaditeľ spoločnosti CEO Helske Slovakia, ktorá zabezpečuje produkciu materskej anglickej spoločnosti na Spiši Matej Rusňák. Investor už zakúpil jeden pozemok v priemyselnom areáli, plánuje kúpiť aj ďalšie a v budúcom roku začať s výstavbou prvej výrobnej haly.

Nové výrobné kapacity budú v budúcnosti rozvíjať a zdokonaľovať stavebné produkty v oblasti ekologických a úsporných technológií. Vzniknú nové energetické divízie ako ekologické vykurovanie, príprava pre pasívne domy, vzduchotechnika, výskum a vývoj. „Na Spiši tak pomaly vzniká akési stavebné Silicon valley, ktoré bude reflektovať moderné technologické trendy vo svete. Spoločnosť Helske preinvestuje na Spiši v najbližších rokoch 42 miliónov eur a zabezpečí približne 500 pracovných miest. Časový horizont na ich tvorbu je stanovený na tri až päť rokov. Všetko však závisí aj od toho, ako sa bude vyvíjať trh. Tento výrobný a výskumný proces bude jedinečný svojho druhu v Európe,“ zdôraznil predseda predstavenstva Helske Libor Stybr.

Vedecko-výskumný rast

Mesto Spišská Nová Ves podľa primátora Jána Volného vyjde investorovi maximálne v ústrety, v prípade potreby bude iniciovať aj vznik nových študijných odborov na miestnych stredných odborných školách. „Sme radi, keď môžeme verejnosti prinášať dobré správy v podobe vytvorenia nových pracovných miest pre ľudí z nášho regiónu. Spoločnosť Helske prinesie nielen sofistikovanú výrobu, ale znamená pre naše mesto aj vedecko-výskumný rast. Zahraniční partneri prinášajú na Slovensko špičkové moderné a ekologické technológie, ktoré zaradia naše mesto medzi významných tvorcov inovatívnych produktov nielen v rámci Slovenska, ale aj v európskom kontexte,“ konštatoval Volný.

Význam slávnostného podpisu deklarácie potvrdili svojou účasťou aj zástupcovia odbornej verejnosti a podnikateľského sektora. Vývoj udržateľných stavebných materiálov s ohľadom na životné prostredie je v súčasnosti prioritou aj na stavebnej fakulte Technickej univerzity v Košiciach, s ktorou plánuje francúzsky investor spolupracovať. Jej dekan Vincent Kvokáč potvrdil, že ich ciele sú zamerané na riešenie takých stavebných materiálov, ktoré majú úžitkové technické parametre na vysokej úrovni a prihliadajú aj na životné prostredie. Po teoretickej stránke i praktickým skúsenosťami vie univerzita podľa neho pripraviť odborníkov v tejto oblasti aj pre spoločnosť, ktorá tu plánuje vytvoriť stovky pracovných miest.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM