Monika Vengrínová Rôzne

Veľká osobnosť Tatier: Dnešný deň bude patriť architektovi Majunkemu

Po celý dnešný deň budú Popradčania spomínať na architekta tatranských osád, staviteľa a verejného činiteľa Gedeona Majunkeho. Pri príležitosti 160.výročia jeho narodenia sa tak dnes v Spišskej Sobote bude konať viacero akcií.

Ilustračný obrázok k článku Veľká osobnosť Tatier: Dnešný deň bude patriť architektovi Majunkemu
Zdroj: TASR

„Začíname seminárom architektov a budúcich študentov architektúry na tému Projekty pre mestskú pamiatkovú rezerváciu Spišská Sobota v Podtatranskej knižnici, pobočka Spišská Sobota, potom bude pietny akt pri hrobe Gedeona Majunkeho v Spišskej Sobote,“ informoval Mikuláš Argalács z organizačného výboru podujatia.

Nasledovať bude verejná prezentácia projektu študentov Obchodnej akadémie v Poprade na tému ako oživiť cestovný ruch v Spišskej Sobote a v popoludňajších hodinách organizátori odhalia pamätnú tabuľu na rodnom dome tohto významného architekta. „Záver dnešného dňa bude patriť slávnostnému koncertu v kostole sv. Juraja v Spišskej Sobote o 17.30 h,“ upozornil Argalács. Podujatie zorganizoval Farský úrad Poprad – Spišská Sobota a neformálna skupina občanov Spišskej Soboty v spolupráci s Podtatranskou knižnicou, Podtatranským múzeom, rodinou Viliama Kocúna a ďalšími partnermi.

Majunke sa narodil v Spišskej Sobote v roku 1854 a počas svojho života sa pričinil o množstvo projektov, na základe ktorých boli postavené viaceré budovy a hotely vo viacerých častiach Vysokých Tatier. Okrem iného je autorom projektu hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici či Téryho chaty. Tento architekt, staviteľ a verejný činiteľ zomrel v roku 1921.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM