Martin Sýkora Samospráva

Veľká rekonštrukcia v Levoči: Námestie Majstra Pavla získalo dotáciu z PSK

Mesto Levoča bude v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla, radnica získala okrem iného dotáciu vo výške 500 000 eur z Prešovského samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia v Levoči: Námestie Majstra Pavla získalo dotáciu z PSK
Zdroj: TASR

Investícia veľkého rozsahu

Zástupkyňa primátora Levoče Lýdia Budziňáková uviedla, že v meste plánujú začať s obnovou inžinierskych sieti, povrchov komunikácii a chodníkov, verejného osvetlenia a zelene. V tomto prípade ide o druhú z celkovo piatich etáp rekonštrukcie námestia. Keďže pamiatky v meste sú súčasťou zoznamu UNESCO a ide o investíciu veľkého rozsahu, bude druhá etapa financovaná aj zo štátneho rozpočtu v objeme ďalšieho pol milióna eur. Prostriedky z rozpočtu mesta vyčlení samospráva v závislosti od výšky vysúťaženej ceny vo verejnom obstarávaní, ktoré už začala realizovať.

„Na rekonštrukcii inžinierskych sieti sa budú podieľať aj Podtatranská vodárenská spoločnosť, a to na výmene vodovodu a kanalizácie, ale aj Východoslovenská distribučná na obnove rozvodov,“ doplnila Budziňáková.

Mesto bude zo svojich financií a z dotácií uhrádzať zemné práce, výmenu verejného osvetlenia, úpravu povrchov komunikácii a chodníkov a obnovu zelene. „S rekonštrukciou plánujeme začať po skončení letných prázdnin a mala by trvať do začiatku leta roku 2019. Teda do tejto turistickej sezóny by sme chceli kvôli podnikateľom v centre zasiahnuť čo najmenej,“ zdôraznila Budziňáková.

Zdroj: TASR

Aj dokončenie začatého

Okrem námestia plánuje mesto v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii baziliky sv. Jakuba za približne 350 000 eur, z toho niečo menej ako desať percent pôjde zo zdrojov samosprávy. Dokončiť chcú aj obnovu Košickej brány za ďalších asi 85 000 eur, z toho 28 000 eur vyčlenili z mestskej kasy. „Po zime nám spadla časť hradobného opevnenia, takže budeme riešiť aj havarijné stavy,“ doplnila Budziňáková s tým, že vlani sa v Levoči rekonštruovala bazilika sv. Jakuba, začala obnova Košickej brány a realizovala sa údržba hradobného systému.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM