Martin Sýkora Správy

Veľká voda desí: V Tatranskej Javorine hrozí vyliatie potoka i strhnutie mosta

V súvislosti s prívalovým dažďom, ktorý zasiahol územie severného Slovenska a Vysokých Tatier počas posledných dní, zasahujú profesionálni hasiči spolu s dvadsiatkou dobrovoľných hasičov vo viacerých obciach a mestách.

Ilustračný obrázok k článku Veľká voda desí: V Tatranskej Javorine hrozí vyliatie potoka i strhnutie mosta
Zdroj: TASR

Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) informovala, že aktuálne hasičov zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a v Humennom vyslali do obce Tatranská Javorina v okrese Poprad.

„Hrozí tam vyliatie potoka z koryta. Hasiči vykonávajú na mieste protipovodňové opatrenia, nakoľko kvôli stúpajúcej hladine vody hrozí aj spadnutie mosta,“ uviedla s tým, že najvážnejšia situácia je v Prešovskom a Košickom kraji v obciach Mlynky, Stará Lesná a Tatranská Javorina – časť Podspády.

Starostka Tatranskej Javoriny Alena Pitoňáková potvrdila, že v obci vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. „V okrese Poprad je vyhlásená mimoriadna situácia, zasadal aj krízový štáb. Tu u nás robíme zabezpečovacie práce, veľké kamene zvážame ku korytu a snažíme sa zachrániť, čo sa dá. Úroveň vodnej hladiny je od rána približne rovnaká, už sa nezvyšuje a prestalo aj pršať,“ priblížila situáciu Pitoňáková. V ohrození je podľa nej okrem mosta aj jeden neobývaný dom, ktorý je už sčasti podmočený a hrozí, že sa zrúti. Zatiaľ kvôli vysokej hladine nemuseli ľudí z dediny evakuovať.

„V teréne som od večera, vo funkcii som prvé volebné obdobie, v minulosti tu už boli povodne, ale takúto katastrofu si ja osobne nepamätám,“ dodala starostka s tým, že 3. stupeň povodňovej aktivity vyhlásili ešte v noci a momentálne stále platí.

Podľa údajov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu majú všetky hladiny riek v regióne, ktoré dosiahli v noci a ráno 1. resp. 2. stupeň povodňovej aktivity, klesajúcu prípadne ustálenú tendenciu. Prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahla rieka Poprad v Kežmarku i v Chmeľnici, Studený potok v Starej Lesnej a tok Lipník v Červenom Kláštore. Na úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity ostáva hladina rieky Poprad v Nižných Ružbachoch a tiež Dunajec v Červenom Kláštore.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM