Monika Vengrínová Rôzne

Veľkonočná lahôdka z kuchyne šéfkuchára: Pripravte si kačku ako v trojhviezdičkovej reštaurácii

Veľká noc je neodmysliteľne spätá aj s bohato prestretým stolom. Na tom slovenskom by určite nemali chýbať pochúťky evokujúce sviatky jari. Pripravte si lahodnú kačku podľa receptu kuchára podtatranského hotela Avalanche.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočná lahôdka z kuchyne šéfkuchára: Pripravte si kačku ako v trojhviezdičkovej reštaurácii
Foto: Marián Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Veľká noc je po Vianociach druhým veľkým sviatkom, keď sa stretáva celá rodina. Šunka, vajcia, zemiakový šalát… To tradične nesmie chýbať na žiadnom slovenskom veľkonočnom stole. Čo si tak ale pripraviť chutný recept z kuchyne našich starých mám podľa receptu majstra kuchyne?

“Cez Veľkú noc majú naši hostia pravidelne na výber z viacerých „sviatočných“ špecialít, okrem jahňacieho a králičieho mäsa sa veľkej obľube teší pečená kačka. Spôsobom prípravy zapadá do tradičnej atmosféry našich domácností a súčasne sa vymyká jedlám, ktoré si bežný zákazník dovolí urobiť či objednať počas všedných dní," uviedol na margo výberu jedla kuchár Miroslav Radič, ktorý nám prezradil, ako túto pochúťku pripravuje on. Tak čo, kedy sa pustíte do varenia?

Pečená kačka s domácimi zemiakovými lokšami

– 1 kačka
- 1kg červenej kapusty
- 2 veľké cibule
- soľ
- rasca
- rozmarín
- bobkový list
- cukor
- ocot
- čierne korenie nové, celé
- vývar (ideálne kačací, poslúži aj kurací)
- rozotrený cesnak
- červená paprika

lokše:
- 1 kg zemiakov
- 300 g polohrubá múka
- 1 ČL soli
- 125 g masla

Kačku rozporciujeme – oddelíme stehná a trup rozštvrtíme, okoreníme (soľ, rozmarín, červená paprika, čierne korenie, štipka drvenej rasce a šalvie, cesnak), podlejeme vývarom, zakryjeme alobalom a pečieme 1:30h na 180°C. Po tomto čase odkryjeme a podľa potreby dopekáme (asi 10 minút).
Kapusta: Nadrobno speníme cibuľku, pridáme rascu a na pásiky nakrájanú červenú kapustu, bobkový list, soľ a dusíme 20 minút. Podľa potreby dochucujeme cukrom a octom.
Lokše: Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ich rozpučíme, dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. To porozdeľujeme na kúsky a z každého vytvoríme placku. Popicháme vidličkou a opečieme z každej strany na suchej panvici. Hotové potrieme maslom a podávame ako prílohu ku kačke.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM