Veľkonočná lahôdka z kuchyne šéfkuchára: Pripravte si kačku ako v trojhviezdičkovej reštaurácii
Veľká noc je neodmysliteľne spätá aj s bohato prestretým stolom. Na tom slovenskom by určite nemali chýbať pochúťky evokujúce sviatky jari. Pripravte si lahodnú kačku podľa receptu kuchára podtatranského hotela Avalanche.
Veľká noc je po Vianociach druhým veľkým sviatkom, keď sa stretáva celá rodina. Šunka, vajcia, zemiakový šalát… To tradične nesmie chýbať na žiadnom slovenskom veľkonočnom stole. Čo si tak ale pripraviť chutný recept z kuchyne našich starých mám podľa receptu majstra kuchyne?
“Cez Veľkú noc majú naši hostia pravidelne na výber z viacerých „sviatočných“ špecialít, okrem jahňacieho a králičieho mäsa sa veľkej obľube teší pečená kačka. Spôsobom prípravy zapadá do tradičnej atmosféry našich domácností a súčasne sa vymyká jedlám, ktoré si bežný zákazník dovolí urobiť či objednať počas všedných dní," uviedol na margo výberu jedla kuchár Miroslav Radič, ktorý nám prezradil, ako túto pochúťku pripravuje on. Tak čo, kedy sa pustíte do varenia?
Pečená kačka s domácimi zemiakovými lokšami
– 1 kačka
- 1kg červenej kapusty
- 2 veľké cibule
- soľ
- rasca
- rozmarín
- bobkový list
- cukor
- ocot
- čierne korenie nové, celé
- vývar (ideálne kačací, poslúži aj kurací)
- rozotrený cesnak
- červená paprika
lokše:
- 1 kg zemiakov
- 300 g polohrubá múka
- 1 ČL soli
- 125 g masla
Kačku rozporciujeme – oddelíme stehná a trup rozštvrtíme, okoreníme
(soľ, rozmarín, červená paprika, čierne korenie, štipka drvenej rasce a
šalvie, cesnak), podlejeme vývarom, zakryjeme alobalom a pečieme 1:30h na
180°C. Po tomto čase odkryjeme a podľa potreby dopekáme (asi
10 minút).
Kapusta: Nadrobno speníme cibuľku, pridáme rascu a na pásiky nakrájanú
červenú kapustu, bobkový list, soľ a dusíme 20 minút. Podľa potreby
dochucujeme cukrom a octom.
Lokše: Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ich rozpučíme, dáme na
pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. To porozdeľujeme
na kúsky a z každého vytvoríme placku. Popicháme vidličkou a opečieme
z každej strany na suchej panvici. Hotové potrieme maslom a podávame ako
prílohu ku kačke.