Samospráva

Veľkorysý dar mesta popradskej nemocnici: Kde bude použitých 100-tisíc eur?

Popradská nemocnica dostane dotáciu vo výške 100.000 eur, ktorá pôjde z rezervného fondu mesta Poprad.

Ilustračný obrázok k článku Veľkorysý dar mesta popradskej nemocnici: Kde bude použitých 100-tisíc eur?
Foto: Pavol Hrabovský / Zdroj: Dnes24.sk

Radnica chce finančným darom pomôcť v riešení dosahov pandémie ochorenia COVID-19 na prevádzku nemocnice v období mimoriadneho stavu.

Tento návrh primátora Antona Danka schválili takmer jednohlasne popradskí poslanci na stredajšom neplánovanom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ­).

Primátor mesta ozrejmil, že s generálnym riaditeľom popradskej nemocnice Erikom Chorvátom rokoval ešte minulý týždeň, z čoho vyplynula požiadavka na vybavenie nemocnice anestéziologickými prístrojmi a intenzivistickými lôžkami.

Zníženie rizika nákazy

Ako sa uvádza v materiáli k zasadnutiu MsZ, financie by mali ísť na obstaranie dvoch anestéziologických prístrojov s monitoringom vitálnych funkcií a šesť intenzivistických lôžok určených pre pacientov so závažným priebehom ochorenia COVID-19.

Obstaranie týchto prístrojov súvisí so zriadením dvoch odizolovaných operačných sál určených pre pacientov s ochorením COVID-19 a prevenciou prípadného kríženia operatívy negatívnych a pozitívnych pacientov, čo predstavuje zníženie rizika nákazy pacientov, ako aj personálu nemocnice.

Intenzivistické lôžka sú určené pre pacientov so závažným priebehom ochorenia COVID-19, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu na jednotkách intenzívnej starostlivosti, respektíve na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny s podporou umelej pľúcnej ventilácie. „Moderné lôžka poskytujú účinnejšie riadenie prevencie vzniku preležanín zapríčinených tlakom a šmykom a pomáhajú tiež znižovať riziko úrazu pacientov a ošetrujúceho personálu pri nepretržitej manipulácii a polohovaní pacienta,“ píše sa v dôvodovej správe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Nový koronavírus na Slovensku:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM