Monika Vengrínová Rôzne

Veľký deň popradských rodičov a ich drobcov: Reportáž z chvíľ, na ktoré budú dlho pamätať

Bezstarostné detstvo je za nimi, od dnešného dňa začína pre malých prváčikov kolobeh školského života. Väčšina z nich sa do školy tešila a do školských lavíc si sadala s radosťou. My sme sa boli pozrieť, ako to vyzeralo v prvý školský deň v Základnej škole na Ul. mládeže.

Ilustračný obrázok k článku Veľký deň popradských rodičov a ich drobcov: Reportáž z chvíľ, na ktoré budú dlho pamätať
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V Spojenej škole Dominka Tatarku sa žiaci základnej školy učia v budove na Ul. mládeže. Sem prichádzali i najmenší prváčikovia, ktorí do školských lavíc zasadli prvý raz v živote. Na stoloch položené kvety pre pani učiteľku a prvé šlabikáre, v ktorých listovali so zatajeným dychom. Mnohé z detí už vedia čítať, písať i počítať. Mnohé však nie. A všetky spoločne sa počnúc tretím septembrom pustia do práce.

Zmiešané pocity rodičov

„Ja som dnes prichádzala so všelijakými pocitmi, pretože je to moje prvé dieťa, ktoré nastupuje do školy. Dcéra sa však strašne tešila. Od zápisu sme odpočítavali dni a včera hodiny. Dnes bola hore od pol šiestej a už chcela čakať pred školou,“ usmievala sa mamička prváčky Zuzana Škvarková s tým, že jej dcéra už vie čítať i počítať, zdokonaľovať ale budú písanie.

Prvý deň v škole svojej ratolesti prežíval i Oto, pre ktorého bola táto chvíľa zaujímavá i zvláštna. „Špekulovali sme, či malej ešte neodložíme nástup o rok, ale takto to vyšlo. Dcéra sa veľmi tešila a zatiaľ je aj ten prechod zo škôlky do školy v pohode. Uvidíme, čo ukáže čas,“ povedal.

Nové priateľstvá vznikali už v prvý deň

Keď pani učiteľka rozdala rodičom všetky pokyny, ostala s deťmi v triede sama. A takto to bude odteraz každý deň. Rodičia majú povolené odprevádzať svoje deti až do triedy len prvý týždeň, potom to už najmenší školáci budú musieť zvládať sami. Tí sa však neboja, naopak, na školu a učenie sa tešia.

„Najviac sa teším na písanie písmeniek a čítanie. Mám tu plno kamarátok a kamarátov ešte zo škôlky, za škôlkou mi nie je smutno,“ povedala hrdinsky Markétka. Aj jej nová spolužiačka Emka sa do školy veľmi tešila. „Teším sa na čítanie a písanie. Už som si tu našla aj novú kamarátku. A páči sa mi aj pani učiteľka,“ dodala.

Prvý školský deň pre prváčikov
10
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM