Peter Handzuš Kultúra

Popradčanka bodovala: V Lednických Rovniach odohrala najlepšiu povinnú skladbu

Počas víkendu 22-23. júna sa v Lednických Rovniach uskutočnil 22. ročník celoštátnej súťažnej prehliadky malých dychových orchestrov. V kvalitnej konkurencii sa nestratila ani dychová hudba Popradčanka z Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Popradčanka bodovala: V Lednických Rovniach odohrala najlepšiu povinnú skladbu
Zdroj: Dnes24.sk

Táto prehliadka je vrcholným podujatím žánra DH na Slovensku. Hlavným cieľom je prezentovať umeleckú úroveň a výsledky činnosti malých dychových hudieb. Predsedom poroty bol Adam Hudec. Ďalší členovia poroty boli Jozef Baláž, Michal Bróska, Róbert Novák a tajomník Ján Jamriška.

Popradčanka postúpila na túto súťaž minulý rok z krajského kola, ktoré sa konalo v Levoči, a ako jediná reprezentovala východné Slovensko. Členovia kapely nešli na prehliadku s „veľkými očami“, šli si to len vyskúšať a zažiť niečo, čo doteraz nepoznali.

Program prehliadky bol bohatý

Okrem samotného sobotného súťaženia a neskoršieho hodnotiaceho seminára odohrala každá kapela hodinový koncert v niektorej okolitej obci. DH Popadčanka vystúpila v kúpeľoch v Nimnici, kde sa stretla s pozitívnymi ohlasmi a dokonca niekoľkými rodákmi z Ľubice a Kežmarku. V ten istý deň čakal kapelu malý koncert na spoločnej zábave pre muzikantov i hostí. Každá kapela zahrala do tanca i na počúvanie, ale čo je hlavné, počas tohto večera sme spoznali mnoho výborných muzikantov a príjemných ľudí.

V nedeľu si zahrali všetky kapely naraz

Nedeľný program sa začal slávnostnou sv. omšou pod holým nebom v parku. Po omši nasledoval spoločný koncert všetkých malých dychových hudieb na príjemnom nádvorí kaštieľa v Lednických Rovniach, kde všetky kapely naraz odohrali vopred dohodnté skladby. Tento koncert sprevádzalo aj vystúpenie mažoretiek.

Po koncerte sa za pochodu sprievod dychových hudieb na čele s mažoretkami presunul do kultúrneho zariadenia. O 14h nasledoval galaprogram, ktorý bol spojený s vyhlasovaním výsledkov a odmeňovaním ocenených. Vzácnym hosťom a zlatým klincom galaprogramu bola vynikajúca dychová hudba Gloria z Kyjova.

Porota bola Popradčankou nadšená

Odborná porota pod vedením Adama Hudeca vyjadrila milé prekvapenie a spokojnosť, že takáto kapela existuje pod Tatrami. ,,Pre mňa osobne príjemné prekvapenie, že v Poprade je konečne dobrá dychovka! Gratulujem!“ Napísal predseda poroty do hodnotiaceho hárku.

„Výsledkom nášho snaženia bolo umiestnenie v zlatom pásme a získanie ceny poroty za najlepšiu interpretáciu povinnej skladby od Jána Jamrišku a Miroslava Iršu s názvom YES polka. Veľkou pochvalou bol ohodnotený aj výkon našej klarinetovo-flautovej sekcie za jednotné frázovanie, spoločné cítenie, vyrovnanosť zvuku a zaujímavú farebnosť,“ povedala členka Popradčanky Gabriela Takáčová. Celá súťaž mala veľmi vysokú úroveň z pohľadu kvality kapiel i organizačnej stránky.

„Veľké poďakovanie patrí všetkým členom kapely za zodpovedný prístup a predvedený výkon. Je to pre nás veľká motivácia a impulz k ďalšiemu snaženiu,“ vyzdvihla výkony celej dychovej hudby Takáčová.

Popradčanku uvidíte aj v Poprade

„Aj takýmto spôsobom chceme Popradčanov srdečne pozvať na koncerty našej kapely, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 21. a 28. júla na Námestí svätého Egídia v Poprade od 15. hodiny,“ pozvala po vydarenej súťaži verejnosť na prázdninové vystúpenia Popradčanky Gabriela Takáčová.

Ostatné akcie môžete sledovať na web stránke popradcanka.sk a tiež aj na facebooku.

Text+foto: Gabriela a Pavol Takáčovci

Veľký úspech Popradčanky: V Lednických Rovniach odohrala najlepšiu povinnú sklad
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM