Peter Handzuš Rôzne

Verejné zhromaždenia neutíchajú. Aj tento piatok vyšli ľudia do centra Popradu

V piatok podvečer (23.3.2018) sa prišlo niekoľko sto ľudí postaviť za slušné Slovensko aj na námestie sv. Egídia v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Verejné zhromaždenia neutíchajú. Aj tento piatok vyšli ľudia do centra Popradu
Foto: Peter Handzuš

Spočiatku to vyzeralo tak, že po zrušení zhromaždenia v Bratislave sa útlm verejných stretnutí prenesie aj na východ republiky. Nestalo sa tak. Popradčania a obyvatelia okolitých miest a obcí prišli do centra Popradu aj tentoraz. V rukách držali plagáty a transparenty s heslami ako “Slušné Slovensko nie je kozmetický salón”, “Slovensko nemôže patriť mafii”, či Tváre sa vymenili, špina ostala”.

Na pódiu sa vystriedalo viacero rečníkov, prevažne učiteľov. “Keď sme sa pred tromi týždňami stretli na tomto námestí prvý raz, aby sme zapálili sviečky dvom popraveným mladým ľuďom, bolo nás pár stoviek. Dnes, keď tak pozerám, tak to číslo sa blíži k štyrom cifrám. Je to dôkaz, že slušný človek na slovensku ešte stále žije” povedal na úvod moderátor Zdeno Suchý a dodal: ”Naša predstava slušného Slovenska sa od predstavy našich politikov diametrálne líši. Nenecháme sa zmiasť ich konšpiráciami a zastrašovaním.”

Postavme sa za slušné Slovensko
95
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Jeden z popradských organizátorov protestných zhromaždení Roman Veverka v skratke vysvetlil, prečo bolo piatkové zhromaždenie v Bratislave zrušené: “Silné politické tlaky nedovolili Bratislave to, aby sa zhromaždenie uskutočnilo tam, ale my, v mestách po celom Slovensku, stojíme za týmto rozhodnutím Bratislavy, pretože vieme, že keby tam zhromaždenie bolo, tak to mohlo dopadnúť oveľa horšie, ako to dopadlo. Neberieme to ako zradu, ale ako nevyhnutný krok. Ostávame nielen na týchto pódiách, ale chceme byť aktívni a budeme pokračovať v rôznych nových formách.”

Foto: Peter Handzuš

Podľa ďalšieho rečníka sa za posledný mesiac podarilo veľa, keď si občania uvadomili vlastnú silu. “Je našou povinnosťou neostať doma a vždy sa postaviť proti arogancii moci. Politici zo všetkých politických strán si dnes uvedomujú, že vo svojom konaní nie sú beztrestní. Slušné Slovensko buduje každý jeden z nás, každý jeden deň. Nezabudneme a pokračujeme,” povedal na zhromaždení kouč vzdelávania Erik Tomásch.

Na zhromaždení vystúpil aj bývalý predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. “Kto si myslí, že mu slobodu vybojuje niekto iný, nie je jej hoden,” pripomenul slová Milana Rastislava Štefánika a dodal: “Preto je dobré, že ste dnes prišli na protest v Poprade a že ste ho nezrušili, lebo objednávateľov vraždy novinára a jeho sľúbenice ešte nedolapili.”

Organizátori počas blížiacej sa Veľkej noci žiadne zhromaždenia organizovať nebudú a chcú, aby všetci toto obdobie využili na premýšľanie, oddych a reflexiu. Ľudia sa majú rozprávať s rodinami a príbuznými o tom, čo sa za posledné týždňe stalo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM