Peter Handzuš Rôzne

Verejnosť bude môcť vidieť pracoviská SHMÚ v Gánovciach a na Lomnickom štíte

Pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody otvoria dvere pre verejnosť aj dve pracoviská Slovenského hydrometeorologického ústavu v regióne Tatier. V Gánovciach, okres Poprad sa tak stane už v piatok 23. marca, na Lomnickom

** „Každú hodinu budú robené prednášky o našej činnosti, o SHMÚ ako celku a takým bonbónikom bude vypustenie rádiosondy, to bude o 12.15 h.,“ **priblížil pracovník SHMÚ v Gánovciach Alojz Kubaský. Ide o meranie prvkov vo voľnej atmosfére, pričom sonda letí vzduchom a meteorológovia tak môžu merať tlak, teplotu, vlhkosť a rýchlosť vetra. **„Naše pracovisko je zamerané predovšetkým na aerológiu, potom je to ozónové a radiačné meranie,“ **doplnil Kubaský. Deň otvorených dverí v Gánovciach bude od 9. do 16. hodiny.

Na Lomnickom štíte svoje brány pre verejnosť otvoria v sobotu o 10. hodine a pracovisko bude návštevníkom k dispozícii do 15. hodiny. „Počas dňa budú môcť vidieť naše pracovisko, ukážeme im prístroje i činnosť, ktorú tu robíme,“ vysvetľuje Ľubomír Stančík zo SHMÚ pracovisko Lomnický štít.

V týchto dňoch bude mať verejnosť možnosť pozrieť si pracoviská SHMÚ na celom Slovensku vrátane ukážok a odborného výkladu so zameraním na meteorológiu, hydrológiu, klimatológiu a monitorovanie kvality ovzdušia a vody.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM