Peter Handzuš Rôzne

Verejnosť sa môže zapojiť do mapovania a sčítania mláďat bocianov

S výzvou na zapojenie sa verejnosti do mapovania a sčítania mláďat bocianov prichádza Slovenská ornitologická spoločnosť.

Spraviť tak môže prostredníctvom internetového atlasu hniezd bociana bieleho, ktorý je na webovej stránke www.bociany.sk.

Zaznamenané sú tam takmer všetky ich hniezda na Slovensku. „Cieľom atlasu je získavať údaje o hniezdiacich bocianoch za pomoci verejnosti. K jednotlivým hniezdam evidovaným na internetovej stránke možno jednoducho pridať svoje vlastné pozorovania a týmto významne prispieť k poznaniu a ochrane nášho najznámejšieho operenca,“ priblížil Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko.

Stránka tiež ponúka informácie o umiestnení hniezda, dátume príletu bocianov a počte mláďat. Doplnená je o fotografie a štatistické vyhodnotenia jednotlivých sezón. Takýto monitoring sa koná od roku 2001. V tejto sezóne je umiestnená online kamera na hniezde v Brzotíne, v ktorom rodičia vychovávajú päť mláďat.

Uplynulé obdobie bolo pre hniezdenie bocianov mimoriadne zlé. V dôsledku daždivého a chladného počasia zachladli znášky, takže uhynulo mnoho mláďat. „Zdá sa, že tento rok bol pre bociany úspešnejší,“ avizuje Gúgh.

Bociany biele, ktoré hniezdia takmer v každej obci na Slovensku, vyvedú v nasledujúcich dňoch svoje mláďatá. Mladé vtáky trávia svoje posledné dni kŕmením a trénovaním krídiel. Po vyletení z hniezda sa budú spolu s rodičmi potulovať po krajine a ku koncu leta sa vydajú na náročnú púť do Afriky. Neskúsené mláďatá prekonajú až 10.000 km dlhú cestu na zimoviská. Spoliehajú sa pritom na svojich rodičov a vrodené inštinkty.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM