Peter Handzuš Krimi

Veriaci si 6. decembra pripomínajú sviatok sv. Mikuláša

Dávať a nečakať dar je zmyslom sviatku sv. Mikuláša, ktorý pripadá na 6. decembra. Tento sviatok kresťanom pripomína, že Boh im každý deň dáva množstvo darov bez toho, aby si ich niečím zaslúžili.

Na Slovensku i v okolitých krajinách sa na 6. december tešia najmä deti, pre ktoré je Mikuláš symbolom rozdávania sladkostí, ovocia či iných darčekov. Aj tento rok sa na Slovensku v týchto dňoch koná mnoho mikulášskych podujatí pre deti, spojených s kultúrnym programom a príchodom Mikuláša s anjelmi, ktorí im tradične prinášajú sladké darčeky.
Biskup Mikuláš sa narodil začiatkom 4. storočia na južnom pobreží Malej Ázie bohatým rodičom. Stal sa najprv diakonom, kňazom a neskôr biskupom v meste Myra v južnom Turecku, a to údajne proti vôli svojho otca, ktorý si želal, aby bol vojakom. Preslávil sa svojou dobročinnosťou. Hlásal evanjelium, pomáhal biednym, chorým a trpiacim. Koluje o ňom veľa legiend.
Najznámejšia je legenda o tom, ako pomohol trom chudobným sestrám, ktoré sa nemohli vydať, lebo nemali na veno, a preto ich čakal krutý osud v otroctve alebo v nevestinci. Keď sa o tom dozvedel biskup Mikuláš, zabalil vraj hrudu zlata do šatky a v noci ju nepozorovane vhodil cez okno do izby, v ktorej spali tri chudobné dievčatá. Vďaka jeho štedrému daru sa mohli všetky tri sestry vydať a tak ich zachránil pred ponížením. Mikuláš chcel svoj skutok utajiť, všetko sa však prezradilo a ľudia ho chválili za jeho šľachetnosť.
Biskup Mikuláš bol údajne pochovaný v Myre, ale o niekoľko storočí neskôr veriaci talianski kupci preniesli jeho pozostatky do mesta Bari v južnom Taliansku.
Podľa biskupa Mikuláša boli pomenované viaceré mestá a obce a sú mu zasvätené mnohé chrámy na Slovensku i v zahraničí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM