Peter Handzuš Rôzne

Via Ferrata cez Sedielko a Priečne sedlo? Možno už čoskoro

V septembri 2012 prišli nadšenci z iniciatívy Naše hory s myšlienkou sprístupniť tatranské štíty pomocou zaistených ciest. V súčasnosti sa podobnou myšlienkou zaoberá aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Ilustračný obrázok k článku Via Ferrata cez Sedielko a Priečne sedlo? Možno už čoskoro
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Spolupracujeme na tom s Tatranským národným parkom a Horskou záchrannou službou, sú na to naozaj vyškolení ľudia, ktorí sa budú tomu venovať,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka OOCR Lenka Maťašovská.

Via Ferrata, alebo tiež zaistená cesta, je turistická trasa v náročnejšom horskom teréne, ktorá je vybavená istiacimi fixnými lanami, železnými stúpačkami, prípadne inými pomôckami.

„Je to projekt, ktorý je v zahraničí veľmi známy, chceme pomocou neho sprístupniť doliny viacerým návštevníkom. Takto by mal byť sprístupnený prechod Sedielkom a Priečnym sedlom,“ konkretizovala Maťašovská.

Momentálne sú tieto prechody prístupné len s horským vodcom, OOCR chce docieliť, aby v letnej sezóne mohli byť vďaka Via Ferratám prístupné pre širokú verejnosť.

Ferraty v našich horách chýbajú

V súčasnosti vo Vysokých Tatrách nie je žiadne takéto zariadenie súčasťou turistického chodníka. Cieľom takýchto úprav je zvýšiť bezpečnosť turistov a tiež sprístupniť terén aj menej horolezecky zdatným návštevníkom.

Prechod Sedielko spája Malú Studenú Dolinu so Zadnou Javorovou dolinou a nachádza sa v nadmorskej výške 2376 metrov.

Cez Priečne sedlo zase vedie jednosmerný chodník, ktorý spája Veľkú a Malú Studenú dolinu vo výške 2352 metrov nad morom.

Zaistených ciest by malo byť viac

Postupne chce OOCR takýmto spôsobom sprístupniť aj ďalšie turistické trasy, Maťašovská však zatiaľ nekonkretizovala o ktoré pôjde.

„Je to krok za krokom, našim cieľom je sprístupňovať Tatry čo najväčšej skupine ľudí. Toto bude ďalší špecifický produkt, ktorý je zameraný na ľudí, ktorí majú radi vysokohorskú turistiku a nebudú odkázaní len na horských vodcov, ale budú môcť vidieť krásy Tatier aj individuálne,“ uzavrela Maťašovská.

O ferratách sa dočítate aj v článku Na Gerlach bez sprievodcu? Záchranári sú opatrní a v článku Slobodný pohyb a viac športových aktivít v Tatrách. Čoskoro možno realitou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM