Peter Handzuš Rôzne

Viac ako dvesto lavín si počas uplynulej zimy vyžiadalo jedinú obeť

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) so sídlom v Jasnej zaregistrovalo počas uplynulej zimy v slovenských pohoriach viac ako dve stovky lavínových zosuvov. Vyžiadali si jedinú ľudskú obeť a jedenásť zranených osôb.

„Výška snehovej pokrývky sa síce pohybovala hlboko pod dlhodobým priemerom, no napriek tomu sme v súvislosti s pádmi lavín zaevidovali osem nehôd vo Vysokých a jednu v Nízkych Tatrách. 6. februára zahynul člen skupiny maďarských horolezcov, ktorých strhla lavína v žľabe Kartárik pri zostupe z Lomnického štítu,“ informoval TASR lavínový špecialista SLP HZS Milan Lizuch.

Zvýšený počet úrazov zapríčinil podľa neho falošný mýtus o výrazne bezpečnejšom pohybe vo vysokohorskom teréne, keď je menej snehu. „Okrem väčšej pravdepodobnosti mechanických poranení nárazmi do obnažených skál a tvrdého podkladu mnohí lyžiari, skialpinisti, horolezci trestuhodne podceňujú možnosť uvoľnenia lavín dodatočným zaťažením strmého terénu,“ zdôraznil Lizuch.

„Potvrdzuje to fakt, že až na jedinú výnimku sa všetky spomínané nehody stali pri miernom druhom stupni lavínového nebezpečenstva. Každý návštevník hôr musí mať na vedomí, že neuváženým konaním sa môže kedykoľvek dostať do zbytočných problémov a mal by poznať lokálne podmienky,“ upozornil a pridal okrídlený slogan že žiadna lavína nevie, aký je aktuálne vyhlásený stupeň lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM