Simona Ivančáková Rôzne

Vianoce dali do pozoru tatranských lesníkov: Chcú zabrániť nelegálnemu výrubu stromčekov!

Lesné porasty v Tatrách sa budú v tomto období roka strážiť viac ako zvyčajne. Blížia sa najkrajšie sviatky roka a tak sú lesníci v strehu. Chcú totiž zabrániť nelegálnemu výrubu vianočných stromčekov.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce dali do pozoru tatranských lesníkov: Chcú zabrániť nelegálnemu výrubu stromčekov!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Štátne lesy TANAP-u aj v tomto roku pripravia na predvianočný trh približne dvesto kusov vianočných stromčekov. Hoci tatranskí lesníci nie sú pestovateľmi tohto „vianočného" druhu ihličnatých drevín, umožňujú im to zásahy v rámci starostlivosti o mladé lesné porasty, ktorými upravujú početnosť a druhovú štruktúru porastov a tým zabezpečujú druhovú pestrosť a stabilitu budúcich lesov v Tatranskom národnom parku.

„Stromčeky ponúknu predovšetkým vlastným zamestnancom, dodávateľom prác, obyvateľom Vysokých Tatier a hotelierom. Ide najmä o smrek a borovicu, jedličku v tomto čase už neponúkajú, pretože v nimi obhospodarovanom území sa jedľové porasty takmer nenachádzajú,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.

Už v týchto dňoch rozpisujú lesníci medzi sebou strážne služby a spoločne so štátnou a mestskou políciou mesta Kežmarok a Spišská Belá budú strážiť lesné porasty tak, aby nelegálnemu výrubu vianočných stromčekov zabránili. Páchateľ, prichytený so stromčekom bez potrebných dokladov, zaplatí na mieste pokutu vo výške 66 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM