Monika Vengrínová Kultúra

Vianočná výzdoba v Poprade je jednou z najkrajších na Slovensku. Rozsvieti sa už zajtra s príchodom Mikuláša

Vianočná výzdoba je v meste nainštalovaná už niekoľko dní, s jej rozsvietením sa však čaká až do príchodu Mikuláša, ktorý na popradské námestie zavíta vo štvrtok 5.decembra o 17.00. Výzdoba bude tak, ako každý rok skutočne bohatá a jednou z najkrajších na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná výzdoba v Poprade je jednou z najkrajších na Slovensku. Rozsvieti sa už zajtra s príchodom Mikuláša
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Výzdoba z predchádzajúcich rokov, ale i nové prvky

„Vianočnú výzdobu vníma samospráva ako súčasť dôležitej prezentácie mesta, preto jej venuje veľkú pozornosť. Nezabúdame ani na jej pravidelnú inováciu v rámci možností v rozumnom rozsahu. Veríme, že vianočná výzdoba bude lákadlom nielen pre zahraničných turistov, ale aj pre Popradčanov, ktorí si počas vianočných sviatkov nájdu čas na prechádzku rozsvieteným námestím a návštevu niektorého z populárnych podujatí organizovaných mestom, a to koncertov, Tradičného vianočného jarmoku alebo živých betlehemov,“ informoval Marián Galajda, hovorca Mesta Poprad.

V rámci inštalácie mesto opravilo a vymenilo poškodené svetelné reťaze na stromoch na námestí. Ako každý rok, aj tento, v Poprade domáci i turisti majú možnosť obdivovať anjela uprostred veľkého kruhového objazdu, sviečku v malom kruhovom objazde na sídlisku Západ, kométu v kruhovom objazde na JUH-u, betlehém pred budovou okresného súdu, hviezdne nebo na Ul. 1.mája, girlandy na námestí, svetelné reťaze na stromoch, guľovú pyramídu a hviezdu pred arénou, a snehové vločky v parku pri budove kina Tatran.

LED technológie znižujú energetickú náročnosť osvetlenia

Mesto tiež tento rok odkúpilo svetelnú sviečku na malom kruhovom objazde, ktorá bola minulý rok len zapožičaná. Z nových prvkov budú doplnené kontúry striešky nad betlehemom a výzdoba na stromoch v ostrovčeku pred OC Eterna. Úplne novým prvkom je tento sponzorsky poskytnutý svetelný objekt v parku pri kine Tatran. Montáž a demontáž vianočnej výzdoby v roku 2013 bude stáť mesto približne 26 tisíc eur.

„Keďže počas rozsvietenia vianočnej výzdoby funguje verejné osvetlenie v obmedzenom režime, náklady na prevádzku vianočnej výzdoby sú takmer na rovnakej úrovni, ako pri štandardnom verejnom osvetlení. Počas obdobia, kedy je rozsvietená vianočná výzdoba, svieti z troch svietiacich bodov na každom stĺpe len jeden. Navyše Mesto Poprad každoročne vymieňa jednotlivé svetelné prvky vianočnej výzdoby, ktoré sú na konci životnosti, za úspornejšie LED technológie. Tie pomáhajú znižovať energetickú náročnosť osvetlenia. Takýmto spôsobom sa už podarilo obmeniť cca 70 – 80 % vianočnej výzdoby,“ zdôrazňuje Emil Kostelničák z MsÚ v Poprade.

Bude i vianočný jarmok

Výzdobu rozsvieti Mikuláš spolu s malými pomocníkmi počas kultúrneho programu Príchod Mikuláša 5.decembra o 17.00. Domáci i turisti sa takisto môžu tešiť na Tradičný vianočný jarmok, ktorý začína 14.decembra otvorením o 10.00 a potrvá do 20. decembra 2013. Zúčastní sa na ňom približne dvesto predajcov. V rámci soboty a nedele bude súčasťou jarmoku aj kultúrny program.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM