Peter Handzuš Rôzne

Vianočné a novoročné sviatky z pohľadu HZS

Zimná sezóna začala až v druhej polovici decembra a v niektorých horských oblastiach Slovenska ešte neskôr. Nedostatok snehu v lyžiarskych strediskách nahrádza technické zasnežovanie a lyžovanie v takýchto podmienkach býva náročnejšie. V období od 23

Najviac zásahov vykonali záchranári HZS na lyžiarskych tratiach. Podľa národností ošetrili najviac Slovákov a následne Poliakov, Ukrajincov, Rusov, Čechov, Britov, Chorvátov, Rumunov, Maďarov, Bielorusov a iných. Pribudlo vážnejších poranení hlavy s následným bezvedomím u lyžiarov lyžujúcich bez ochrannej prilby. Na tvrdom, technickom snehu sú pády bolestivejšie. V takýchto podmienkach treba pri lyžovaní viac technických skúseností, nepreceňovať vlastné schopnosti a brať ohľad na množstvo lyžiarov na svahu.

Záchranári zasahovali s pomocou leteckej techniky aj v horolezeckom teréne, pri výpadku poľského horolezca v severnej stene Malého Kežmarského štítu. V Slovenskom raji pomáhali záchranári manželom po páde z rebríka a maďarskej rodine s uviaznutým autom v snehovom záveji.

Po víkendovom snežení a vylepšení sa lyžiarskych podmienok pomáhali záchranári v sobotu šiestim lyžiarom, ktorí opustili značenú lyžiarsku trať v Malej Fatre – Vrátnej doline a dostali sa v lavínovom teréne nad 20 metrový skalný prah. Pomocou lanovej techniky pomohli lyžiarom dostať sa do bezpečia.

V nedeľu na neďalekom mieste opäť zasahovali záchranári a pomáhali štyrom slovenským lyžiarom dostať sa do bezpečia taktiež zo skalného prahu.

V Nízkych Tatrách si slovenský snowboardista vážne poranil nohu v komplikovanom teréne a preto záchranári požiadali VZZS o súčinnosť.

HZS vydala výstrahu 3.stupňa (na štvrtok 5.1.2012) s očakávaním silného vetra nielen na hrebeni hôr. Predpovede víchrice boli správne a našťastie očakávaný silný vietor nenarobil veľké škody. Aj vďaka informovaniu širokej verejnosti o výstrahe pomocou médií a webových stránok Horskej záchrannej služby návštevníci hôr a horských oblastí neboli ohrození.

V dňoch 7–9.1.2012 Stredisko lavínovej prevencie vydalo v oblastiach Nízke a Západné Tatry, Veľká a Malá Fatra výstrahu 3. stupňa lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

V priebehu sviatkov nezaznamenala HZS lavínovú udalosť s postihnutím osôb. V turistickom teréne bol približne rovnaký počet zásahov ako vlani. Potešujúcou informáciou je, že záchranári zasahovali na lyžiarskych tratiach o takmer dvadsať percent menej krát, pri takmer rovnakej návštevnosti lyžiarskych stredísk, ako vo vlaňajšom roku.

Informácie pre Poprad24 poskytlo OS HZS

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM