Peter Handzuš Rôzne

VIDEO: V Podbanskom v akcii vrtuľník a 70 záchranárov

Podbanské zažilo rušnú sobotu. V okolí hotela sa pohybovali desiatky horských záchranárov, lavínové psy a priletel aj vrtuľník letky Ministerstva vnútra. Celá akcia trvala skoro tri hodiny a nik sa nezranil. Naopak, všetci sa zabávali. Bol to totiž Deň Horskej záchrannej služby.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: V Podbanskom v akcii vrtuľník a 70 záchranárov
Foto: Peter Handzuš

Stovky zvedavcov sa prišlo v sobotu 6. októbra pozrieť do Podbanského na ukážky práce horských záchranárov. Miestny hotel slúžil ako skalný masív, jaskyňa aj ľadovec.

Horolezca vypadnutého z ľadovej steny zachránili ako prvého. Ďalšieho zraneného sa podarilo dostať na lehátku cez roklinu a podobný transport zvládol aj lavínový pes.

V jaskyni, v úplnej tme, našli záchranári zranenú jaskyniarku. Pomocou špeciálnej lanovky ju takisto dostali do bezpečia. O niečo ďalej sa v korunách stromov „zahniezdil“ paraglajdista. To bola lahôdka pre záchranárov z Nízkych Tatier.

Vyvrcholením Dňa Horskej záchrannej služby boli ukážky práce kynológov a vrtuľníka z letky MV. Levínové psy ukázali, že dokážu pracovať aj v tesnej blízkosti vrtuľníka. Vo veľkom hluku a vetre, ktorý robil problém aj divákom stojacim vo väčšej vzdialenosti.

Kto bol v sobotu na Podbanskom, určite neľutoval. Záchranárom prialo aj počasie a celú akciu korunoval krásny pohľad na jesenný Kriváň. Tí, ktorí sa tam neboli, sa môžu tešiť na budúci rok, alebo si môžu pozrieť naše video.

Deň Horskej záchrannej služby 2012
1
Galéria
Deň Horskej záchrannej služby 2012
29
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM