Peter Handzuš Hokej

VIDEO: V prvom zápase v KHL škola efektivity pre Slovan

Bratislavský Slovan si ešte pred štartom ruskej Kontinentálnej Hokejovej Ligy zaistil jedno prvenstvo -slovenský klub je totiž so svojou 90-ročnou históriou najstarším v celej súťaži. Na premiérový zápas sa v Bratislave chystali dlhé mesiace, aby si

„Takto sa dnes hrá špičkový hokej – súper vyčkával, bol trpezlivý a premenil každú šancu,“ hodnotil prvé stretnutie Bratislavčanov v KHL (2:4) kapitán Slovanu Ján LIPIANSKY (38). Domáci do zápasu síce vstúpili s vervou a gólom Kytnára viedli už po 66 sekundách, hernú prevahu však nedokázali ani raz počas stretnutia korešpondovať väčším ako jednogólovým vedením.

„V takomto zápase s tak silným súperom ako bol Doneck si nemôžeme dovoliť takto zahadzovať šance. Ak nevieme využiť presilovky ťažko môžeme pomýšľať na úspech,“ načrtol príčiny prehry J.Lipiansky. Slovan v zápase nepremenil ani jednu z piatich početných výhod a napriek hernej prevahe v prvých dvoch tretinách zápas stratil dvomi inkasovanými gólmi v tretej časti.

„Mrzí nás to, veľmi sme chceli. Zápasy však teraz nasledujú rýchlo za sebou a nie je čas smútiť. Teraz nám to nevyšlo, dostali sme školu z efektivity, no chceme na to čo najrýchlejšie zabudnúť. V sobotu budeme bojovať a veríme, že výsledok sa dostaví,“ hecoval sa jeden z najskúsenejších Slovanistov, ktorý sa v sobotňajšom dueli proti lotyšskej Rige už spolieha aj na výpomoc hviezdneho Miroslava Šatana.

**„Dosť nám chýbal, no v ďalšom zápase už nastúpi. V zostave s ním budeme iste silnejší,“ **dodal Lipiansky. Šatan na zápas síce pripravený bol, v Bratislave však po stredajšom podpise zmluvy pozabudli na to, že súpiska na prvé súťažné stretnutie s Donbassom bola schválená ešte v piatok. Akékoľvek zmeny v zostave môže generálny manažér Krajči urobiť až po prvom zápase. Okrem Šatana tak v sobotu bude do boja môcť zasiahnuť aj brankár Jaroslav Janus.

[color=#cc0000]­[size=14]Podhrad­ský si po MS zahral doma i KHL[/size][/co­lor] V kabíne ukrajinského Donecku po víťaznom zápase s bratislavským Slovanom (4:2) prevládali úsmevy. Snáď najviac dôvodov na ne mohol mať bratislavský rodák Peter PODHRADSKÝ (32), ktorý sa po rokoch predstavil na domácom klzisku pred vypredaným 10-tisícovým hľadiskom.

„Išlo o prvý zápas v sezóne, v ktorom sa stretli sa dvaja úplni nováčikovia ligy. Po triumfe prevládajú výborné pocity. Splnil sa mi sen hrať doma v Bratislave na Majstrostvách sveta a teraz aj v KHL. Škoda, že tu nehráme i viac krát,“ mienil elitný obranca ukrajinského nováčika, ktorý obrannú dvojičku tvorí s ďalším Slovákom Jaroslavom Obšutom.

„Zápasová atmosféra bola dobrá. Tréner Šupler nás pripravil na víťazstvo a tak sme vyhrali,“ prehodil po zápase skúsený obranca, ktorý však dobre vedel, že víťazstvo Donbassu sa vôbec nerodilo ľahko.

„Slovan nás na začiatku prekvapil, už na začiatku druhej minúty dal gól. Nesmie sa to stávať, dostať gól tak skoro. Verím, že sa to už nebude opakovať, lebo sme kvôli tomuto zaváhaniu mohli zápas i prehrať,“ varoval P.Podhradský, ktorého potešil fakt, že jeho mužstvo dokázalo viac krát zvrátiť nepriaznivý stav stretnutia.

//„Boli sme spočiatku nervózni, no nevzdali sme sa, stále sme doťahovali a vďaka koncovke v tretej tretine sme napokon zvíťazili,“ //tešil sa. Doneck pritom po dvoch tretinách vyzeral na uterák, Bratislavčania v nich Ukrajincov prestrielali 31:15, diktovali tempo hry a len so šťastím nedali viac ako dva góly.

„Po každej tretine nám tréner prizvukoval, že súper má dvojnásobnú početnosť streľby a nabádal nás, aby sme sa viac tlačili do brány a strieľali,“ hlásil P.Podhradský, ktorý bol už mysľou v ďalšom programe Donbassu.// „O 11 v noci letíme do Moskvy, kde sa musíme vysporiadať s dvojhodinovým časovým posunom. Čaká nás oddych a potom náročný súboj s nadupaným tímom CSKA. Hneď na to letíme na zápas do Prahy, pre zmenu o dve hodiny menej. Musíme dobre regenerovať, teraz nás na úvod nášho tripu veľmi povzbudilo dosiahnuté víťazstvo.“//

[youtube=440,248]h­ttp://youtu.be/Rbp6qUd­na_U[/youtube]

[color=#cc0000]­[size=14]Výkon svojho rivala sa mu pozdával[/size][/co­lor] Zápas Slovanu s Doneckom sledoval z tribúny aj brankár Ján LACO (30). Hviezda posledného svetového šampionátu stále laboruje so zranením kľúčnej kosti a svojich spoluhráčov tak mohla podporiť len mentálne.

// „Videli sme premiéru hneď dvoch nováčikov KHL. Slovan na naše mužstvo v úvode vybehol, mal viac z hry, dobre korčuľoval a dostával sa do gólových šancí. Rozhodli však presilové hry, v ktorých sme boli efektívnejší. Hru sme potom už mali pevne v našich rukách,“// analyzoval výkon Donbassu v štvrtkovom zápase jeho zranený gólman.

Do tímu si ho vytipoval jeho krajan a tréner Donecku Július Šupler, aby so Švédom Ericom Ersbergom vytvorili vyrovnaný brankársky tandem. Pri nečakanom zranení Laca je tak Švéd jasnou jednotkou v klietke Ukrajincov.

„Erik chytal dobre, akurát pri prvom góle mu hneď v úvode puk nešťastne vypadol. Viem sa vcítiť do jeho kože, je to predsa len prvý zápas, bolo badať známky nervozity, kým to celé klapne. Potom sa však chytil a k víťazstvu mu pochopiteľne blahoželám,“ gratuloval Švédovi J.Laco, ktorý pri podpise zmluvy s Doneckom iste netipoval, že bude viac doma ako na Ukrajine.

„Liečim sa na klinike v Bratislave, a tak som väčšinou doma v Liptovskom Mikuláši a všetko podriaďujem liečbe. Som rád, že mi z klubu bolo umožnené byť na Slovensku a z tohto hľadiska to je super,“ hľadal pozitíva slovenský brankár, ktorý s tímom necestuje ani do Moskvy, kde sa Donbass stretne s CSKA.

Poprad24/Marti Žákovič Foto: Dominika Handzušová

slovan-donec
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM