Peter Handzuš Krimi

Viete aká je funkcia bielej palice?

Polícia v Svetový deň bielej palice (piatok 14. októbra) v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska už druhý rok organizuje dopravno-preventívnu akciu.

Akciu vyhlásil viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel. Dopravno-preventívnej akcie Biela palica sa uskutoční v čase od 08.00 do 12.00 hodiny vo všetkých krajoch Slovenska, približne v 47 mestách na 53 priechodoch pre chodcov.** „Cieľom akcie je ozrejmiť účastníkom cestnej premávky, najmä vodičom funkciu bielej slepeckej palice. Polícia bude na miestach priechodov pre chodcov monitorovať reakcie vodičov na chodcov so slepeckou palicou. Dopravným policajtom budú v tento deň asistovať chodci so zrakovým postihnutím. Autá, ktoré na chodcov nezareagujú budú políciou preventívne zastavené. Zámerom nie je vyberanie blokových pokút, ale znížiť nehodovosť a úmrtnosť na cestách,“** povedal viceprezident plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

Podľa zákona sú vodiči povinní dbať na zvýšenú opatrnosť voči chodcom, cyklistom, deťom, ako aj osobám, ktoré používajú bielu palicu. Biela palica nevidiacich a slabozrakých ľudí je na priechodoch pre chodcov znamením, že vodič musí zastaviť. Je dôležité, aby si vodiči uvedomili, že nejde len o bezpečnosť chodcov, ale aj o bezpečnosť samotných vodičov. Vodiči by mali vždy zvýšiť pozornosť najmä na miestach blízko priechodov a zastávok MHD. Situáciu v okolí treba včas predvídať a pohotovo reagovať. V blízkosti zaparkovaných áut je lepšie spomaliť, pretože je veľký predpoklad, že spoza nich niekto vybehne.

Zrazenie chodca s motorovým vozidlom končí takmer vždy zranením chodca, a to buď ľahším, ťažším alebo žiaľ až jeho usmrtením. Veľký podiel viny na tom majú predovšetkým vodiči motorových vozidiel, ich neohľaduplnosť, slabá predvídavosť, agresivita a hazardný spôsob jazdy. Od začiatku tohto roka do konca septembra zomrelo na našich cestách celkom 43 chodcov, v rovnakom období v minulom roku zomrelo až 79 chodcov. Na priechode pre chodcov sme zaznamenali tento rok 7 smrteľných nehôd, v rovnakom období v minulom roku až 13. Preto chce polícia aj formou prevencie poukázať na to, že zvýšenou opatrnosťou, predvídavosťou a ohľaduplnosťou sa dá naozaj zabrániť mnohým tragédiám.

Odporúčame všetkým chodcom, aby používali reflexné prvky na oblečení. Je dôležité, aby vás na cestách bolo vidieť. A samozrejme treba prechádzať cez cestu na miestach na to určených.

Dopravno-preventívnej akcie Biela palica sa uskutoční v čase od 08.00 do 12.00 hodiny vo všetkých krajoch Slovenska. V Prešovskom kraji sa do akcie zapojí šesť miest: Prešov, Humenné, Svidník, Poprad, Levoča a Vranov nad Topľou.

Denisa Baloghová, PPZ Bratislava

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM