Martin Sýkora Rôzne

Viete, aké vtáky zimujú v Tatrách? Pozrite, ktoré to sú: Kormorán aj potápač

Nie všetky vtáky odlietajú na jeseň do teplých krajín. Niektoré druhy si obľúbili Tatry. Na území TANAP-u počítali vodné vtáctvo, potvrdili viacero druhov.

Ilustračný obrázok k článku Viete, aké vtáky zimujú v Tatrách? Pozrite, ktoré to sú: Kormorán aj potápač
Foto: Andreas Trepte / Zdroj: wikimedia.com

Tri rieky a ich prítoky

Najpočetnejšie vodné druhy zimujúceho vtáctva zaznamenané v územnej pôsobnosti Tatranského národného parku (TANAP) sú kačica divá, vodnár potočný, chochlačka vrkočatá, potápač veľký, labuť hrbozobá, kormorán čierny, volavka popolavá, kačica chrapka či rybárik riečny. Vyplýva to z výsledkov monitorovania odborných pracovníkov a strážcov Správy TANAP-u, ktorí v rámci zimného spočítavania vodného vtáctva kontrolovali pridelené úseky na rieke Váh, Poprad, Oravica a ich prítokoch.

„Výsledky sú neskôr využívané pre ochranu populácií a biotopov sledovaných druhov vtákov,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Mapovali aj vydru riečnu

Zimné sčítanie vodného vtáctva je medzinárodným monitorovacím programom, ktorého zámerom je zistenie početností nehniezdnych populácií vodných a na vodu viazaných vtákov. Sčítanie vodného vtáctva je realizované v medzinárodnom termíne vždy v polovici januára.

„Každoročne sa do sčítania zapájajú stovky mapovateľov, sú medzi nimi profesionálni ornitológovia, členovia a dobrovoľníci SOS/BirdLife Slovensko, ochranárske organizácie,“ priblížil Majko. Zároveň doplnil, že na mnohých potokoch pracovníci Správy TANAP-u zdokumentovali i plachú vydru riečnu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM