Martin Sýkora Krimi

Viete, kde sa hrajú vaše deti? Môžu byť na koľajniciach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) varujú pred nebezpečnými detskými hrami na tratiach. Ak máte deti, ktoré sa hrajú von, je dobré vedieť, kde sú.

Ilustračný obrázok k článku Viete, kde sa hrajú vaše deti? Môžu byť na koľajniciach
Zdroj: Dnes24.sk

Železnice Slovenskej republiky rovnako ako po minulé roky upozorňujú na mimoriadne nebezpečné zábavky detí a mládeže na železničných tratiach a v ich blízkosti. To, čo sa pre tínedžerov môže zdať ako výborná zábava, znamená vážne ohrozenie bezpečnosti a plynulosti železničnej dopravy a aj pre samotných aktérov môže znamenať ohrozenie života.

Aj napriek upozorneniam ŽSR neustále dochádza k priestupkom a k prípadom vandalizmu v priestoroch koľajísk železničných tratí, obzvlášť v letných mesiacoch, kedy deti zostávajú samé, bez dozoru. Najčastejšími úmyselnými prípadmi je umiestnenie kameňov alebo inej pevnej prekážky na koľajnicové pásy, či do koľajiska, hádzanie kameňov do idúceho vlaku, prebiehanie pred idúcim vlakom, alebo dokonca lozenie po vlakoch, sprejovanie vozňov a pod.

„Maloleté osoby a tínedžeri si sami častokrát neuvedomujú, že ohrozujú nielen prevádzku osobnej a nákladnej železničnej dopravy, spôsobujú veľké finančné škody, ale najmä ohrozujú ľudské životy, svoje, aj druhých ľudí. Tieto nebezpečné hry môžu spôsobiť poškodenia na železničných koľajových vozidlách,  na zariadeniach na prenos informácií a poškodzujú aj majetok v okolí tratí. Všetko si potom odnášajú nič netušiaci cestujúci, v tom lepšom prípade len meškaním vlakov,“ konštatovala Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR.

Pri každom strete vlaku s cudzím predmetom v koľajisku takmer vždy dochádza k zmeškaniu vlakov a niekedy aj k prerušeniu železničnej prevádzky. Nárazom sa zvyčajne poškodí pluh hnacieho koľajového vozidla, prípadne môže dôjsť k poškodeniu brzdových hadíc. Po takomto incidente vlaková súprava vždy zastaví, rušňovodič prehliadne rušeň a zhodnotí rozsah poškodenia a možnosti ďalšej jazdy. Ak poškodenie nie je vážnejšie, môže súprava pokračovať v ďalšej jazde. Ak je poškodenie vážnejšie, musí sa rušeň vymeniť za náhradný. Motorové vozne sú často po poškodení olejového, palivového, prípadne chladiaceho potrubia neschopné ďalšej jazdy. Pri strete s cudzím predmetom v koľajisku však môže dôjsť až k vykoľajeniu vla­ku.

„Opakované prípady máme z jari tohto roku, kedy dvaja chlapci, žiaci 8. ročníka ZŠ v úseku Kremnica – Kremnické Bane opakovane ukladali na koľajnice betónové a traťové značky, či kamene. Z neďalekého lesa sa potom pozerali, ako vlak tieto prekážky odrazí. V apríli 2016 medzi Ľubochňou a Ružomberkom došlo k nárazu vlaku do stavebného materiálu (tehly vo výške cca 1 metra) naukladaného na trati. V úseku Považská Bystrica – Púchov, v máji vlak narazil do betónu na železničnom priecestí. A koncom júna medzi Pezinkom – Svätým Jurom vlak narazil do detskej autosedačky položenej na koľajniciach,“ informovala Pavlíková.

Pri takýchto prípadoch ŽSR úzko spolupracujú so železničnou políciou, ktorá sa snaží odhaľovať a postihovať tieto protizákonné skutky. Podľa zistení aj z vyjadrenia polície vyplýva, že väčšinou dochádza k týmto udalostiach v období školských prázdnin, resp. v dňoch mimoškolského vyučovania.

„Dva smutné a tragické udalosti týkajúce sa detí máme z mája roku 2015 a z mája 2016. Medzi železničnou stanicou Handlová – železničnou stanicou Chrenovec počas jazdy vlaku došlo k zrazeniu a ťažkému zraneniu chlapca, ktorý ležal krížom cez koľajnicové pásy. Nehoda sa skončila amputáciou obidvoch nôh od členkov a tržnými poraneniami hlavy. Medzi železničnou stanicou Bratislava hlavná stanica – Bratislava Vajnory, na Odbočke Močiar spozoroval rušňovodič vo vzdialenosti približne 100 metrov osobu malého vzrastu, ktorá stála v priechodnom priereze koľaje. Rušňovodič okamžite začal brzdiť, no vzhľadom na rýchlosť vlaku a krátku vzdialenosť už zrážke vlaku s osobou nemohol zabrániť. Po príchode na miesto zrážky zistil, že sa jedná o maloletú osobu, ktorá nejaví známky života. Postihnutou osobou bol iba dvojročný chlapček,“ dodala hovorkyňa ŽSR.

Samostatnou kapitolou je lozenie maloletých osôb po vlakoch, pričom môže dôjsť k ich zasiahnutiu elektrickým prúdom z trolejového vedenia. V Trnave v marci tohto roku bol zistený výpadok napätia v nákladnej stanici. Počas zisťovania príčiny výpadku sa ukázalo, že išlo o úraz 14 ročného chlapca, ktorý vyliezol na rebrík cisternového vozňa určeného na prepravu metanolu a chcel sa tam odfotiť. Bol však zasiahnutý elektrickým vedením pod napätím 25 000 voltov. Privolaná RZP odviezla chlapca v bezvedomí s rozsiahlymi popáleninami. Podobný prípad sa stal aj vo Vrútkach pred dvomi rokmi. 17– ročný chlapec vyšiel na odstavený vozeň, v ktorom spolu s kamarátmi popíjali alkohol. Chlapec dostal zásah elektrickým prúdom a na následky ťažkých popálení zomrel. Ďalší mladiství si krátili čas zapaľovaním letákov v priestoroch čakárne v Krásne nad Kysucou.

Ďalšou ,,špecialitou“ je poškodzovanie skiel na návestidlách, resp. výstražníkoch na priecestných zabezpečovacích zariadeniach. K týmto prípadom dochádza väčšinou vo večerných až nočných hodinách cez víkend, keď mladí ľudia navštevujú diskotéky a nočné bary.

„Na záver uvádzame jeden tak trochu „úsmevný“ prípad, ktorý sa stal tento rok v januári. V úseku Žilina – Žilina Teplička vlak narazil do snehuliaka postaveného na železničnom priecestí. Vplyvom nárazu sa na rušni dokonca ohli dvierka na tiahle,“ informovala Pavlíková.

ŽSR na základe aj týchto smutných udalostí opäť apelujú na rodičov, aby svoje deti vystríhali pred situáciami, kedy môže byť ohrozený ich život. Prosíme rodičov, aby svoje deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry. Aby rodičia dôsledne deťom vysvetlili, čo môžu tieto riskantné hry znamenať, ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť sa až tragicky. Obrovské ekonomické škody, zdĺhavé vyšetrovania, straty na ľudských životoch, nedalo by sa týmto udalostiam predchádzať?

Ilustračné foto:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM