Monika Vengrínová Rôzne

Vikartovskí deviataci sú najlepší v kraji: Žiakom do školy prišiel blahoželať aj minister

Tradičné každoročné testovanie deviatakov sa dočkalo vyhodnotenia. V rámci Prešovského kraja sa tými najlepšími stali žiaci Základnej školy s materskou školou vo Vikartovciach. Osobne im prišiel zablahoželať i minister školstva Dušan Čaplovič.

Ilustračný obrázok k článku Vikartovskí deviataci sú najlepší v kraji: Žiakom do školy prišiel blahoželať aj minister
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Táto škola si zaslúžila moju pozornosť aj z toho dôvodu, že dlhodobo dosahuje dobré výsledky, je to skutočne moderná škola, aj keď sa možno zdá, že je na okraji, ďaleko od Bratislavy, mnohé bratislavské školy by jej mohli závidieť. A deti, ktoré túto školu navštevujú, sú aj vďaka učiteľom a pani riaditeľke veľmi úspešné,“ vysvetľuje dôvod návštevy práve vikartovskej školy Čaplovič.

Vikartovskí deviataci v slovenčine najlepší na Slovensku

Deviataci tento rok v Testovaní 9 skutočne obstáli na výbornú. V matematike dosiahli úspešnosť 78,82 percenta, v slovenskom jazyku a literatúre 90,82 percenta, čo je najlepší výsledok spomedzi všetkých škôl na Slovensku. O tom, že tieto výsledky nie sú náhodné, je presvedčený aj minister, ktorý pochválil žiakov i pedagogický zbor a vedenie školy za permanentnú účasť a mnohé úspechy v súťažiach, či už okresných, krajských, alebo celoslovenských, i v tých vyhlásených priamo ministerstvom.

"Tento úspech ma ako starostu obce teší, ale sú za tým hodiny, mesiace, dokonca roky tvrdej práce pedagógov, obce, teda obecného zastupiteľstva i mňa osobne. Postupne sme vytvárali materiálne podmienky a zabezpečenie pedagogickej výchovy, lebo to je myslím si, takým podkladom. Samozrejme teší to človeka a myslím si, že aj odozvou toho je to, že postupne naši mladí ľudia dosahujú skvelé výsledky. Takže je to vynikajúce a myslím si, že toto ocenenie je v dobrých rukách,“ premýšľa starosta obce Vikartovce Vladimír Šavel.

Ide to aj v ťažkých socioekonomických podmienkach

Na škole vo Vikartovciach sa však na šťastie a náhodu nespoliehajú. Za úspechmi žiakov stojí tvrdá práca, odhodlanie a záujem nielen samotných žiakov, ale aj učiteľov. Potvrdzujú to i slová riaditeľky školy Márie Parížekovej: „Naša škola je školou rodinného typu, kde si ešte rodičia a žiaci vážia učiteľa a naopak, učiteľ má rád tieto deti. A samozrejme je to aj o zložení triedy, o tom, že pani učiteľky v školskom vzdelávacom systéme posilnili hodiny matematiky a slovenčiny, no a v neposlednom rade o tom, že deti musia chcieť. No a samozrejme je to aj o starostovi a o erudovaných učiteľoch“.

Úspech školy tak jasne potvrdzuje fakt, že najlepší nemusia byť zákonite len tí, ktorí pochádzajú a fungujú vo vyhovujúcich socioekonomických podmienkach a v prostredí prosperity. „Ak je starosta, ktorý má srdce, ktorý myslí na budúcnosť Slovenska, teda na mladú generáciu, môže byť škola úspešná aj v takýchto ťažkých socioekonomických podmienkach. Dokazuje to predovšetkým, že nie je dôležité, či je to v Bratislave, či v Košiciach, vo Vikartovciach alebo v Šahách, ale ide o to, aká je starostlivosť o tie deti, aká je skladba a kvalita pedagogického zboru. To všetko sa potom samozrejme odráža aj na samotných výsledkoch deviatakov,“ uvažuje šéf rezortu školstva.

Riaditeľka školy dodáva: „Je potrebné sa snažiť. Je to v tých žiakoch, je to aj v učiteľoch. Je to v nás. Čiže nevychovávať len rozumom, riadiť sa aj srdcom. Čiže tak napoly to deliť, rozum a srdce, a pôjde to“.

Deviataci úspešnejší ako vlani

Čo sa samotného Testovania 9 týka, tento rok sa ho zúčastnilo 41 791 deviatakov, z toho bolo 38 855 žiakov zo škôl s oficiálnym vyučovacím jazykom slovenským, testy písali aj žiaci s vyučovacím jazykom maďarským. Takýchto žiakov bolo 2899 a 37 žiakov písalo testy s vyučovacím jazykom ukrajinským. Okrem žiakov, ktorí nemajú žiadne zdravotné znevýhodnenia, testy písalo aj 2461 žiakov so zdravotným znevýhodnením, čo predstavuje 5,9 percent populácie deviatakov. Do testovania sa zapojilo 1443 základných škôl, z toho 1304 škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 124 škôl s vyučovacím jazykom maďarským, 12 škôl s vyučovacím jazykom tak slovenským ako aj maďarským a tri školy s vyučovacím jazykom ukrajinským.

„Táto populácia deviatakov bola iná ako predchádzajúca, pretože to boli prví reformní žiaci vzdelávaní podľa štátneho vzdelávacie programu, ktorý nadobudol účinnosť v šk. roku 2008/09 v zmysle obsahovej reformy, ktorá prináša, dúfame, aj prvé pozitívne informácie. Deviataci boli tento rok úspešnejší ako vlani a lepšie výsledky dosiahli v slovenčine ako v matematike,“ informuje riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Najhoršie sú na tom žiaci z gelnického okresu

Priemerná úspešnosť v matematike bola 60,07 percenta. Testy overovali matematickú gramotnosť, ako aj klasické reálne úlohy. Najúspešnejší boli žiaci z Trenčianskeho kraja zo 63,1 percentami a najmenej úspešní boli žiaci z Banskobystrického kraja, kde dosiahli len 56,4 percent. Najúspešnejší v matematike sú tak žiaci z okresu Bratislava 1, čiže zo škôl, ktoré sú v centre mesta. Tí dosiahli úspešnosť 68,9 percenta, čo je vysoko nad priemerom. Najmenej úspešní boli žiaci z okresu Gelnica, kde úspešnosť predstavuje len 44,5 percenta. Tento rozdiel je veľký, takmer 25 percent. Slabé výsledky tiež dosiahli okresy Poltár a Levoča, preto týmto školám treba podľa Kanovskej venovať obzvlášť veľkú pozornosť, podporu a pomoc tak, aby tie rozdiely boli čo najmenšie.

Rozdiely medzi chlapcami a dievčatami prakticky neboli, rovnako ani medzi školami štátnymi, súkromnými a cirkevnými, ani medzi školami vidieckymi a mestskými, dokonca ani medzi jednotlivými krajmi.

Čo sa týka testov zo slovenského jazyka, úspešnosť bola 67,51 percenta. Najúspešnejším okresom sa stalo Kysucké Nové Mesto, kde úspešnosť bola 74 percentná. Najmenej úspešní boli opäť žiaci z okresu Gelnica, ktorí dosiahli len 56,4 percent. Rozdiel medzi najúspešnejším a najmenej úspešným okresom predstavuje 17 %. Dievčatá boli klasicky v slovenčine lepšie ako chlapci. Tak ako pri matematike rozdiely medzi štátnymi, súkromnými a cirkevnými školami nie sú výrazné, rovnako ani medzi krajmi.

V Maďarčine dosiahli žiaci úspešnosť 62,74 percent, najlepšie výsledky dosiahli žiaci Trnavského kraja a to 68,3 percent, najslabšie žiaci Košického kraja 54,4 percent.

Najväčším problémom je geometria a práca s textom

„Na našej strane tá spokojnosť jednoznačne je. Najväčším problémom, ktorý žiakom robí je v matematike geometria a v slovenčine práca s náučným textom. My budeme ďalej analyzovať príčiny a tiež budeme komunikovať so školami,“ uviedla riaditeľka NÚCEMu. Problém v práci s textom vidí aj minister školstva: „Problémom v práci s jazykom je ten, že deti málo čítajú knihy. Toto je bolesť, ktorá trápi celý svet – ako dostať deti k čítaniu“. Zároveň však vyslovil spokojnosť s ujatím sa reformy zavedenej v roku 2008/09 a dodal, že testovanie sa nebude týkať už len deviatakov, ale pokusné monitorovanie sa tento rok zavedie i pre piate ročníky.

Vikartovskí deviataci najlepší v kraji
1
Galéria
Vikartovskí deviataci najlepší v kraji. Ocenenie najlepšia škola im odovzdal min
35
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM