Peter Handzuš Iné športy

Víkend na Štrbskom Plese: V behu na lyžiach pretekali biatlonisti aj členovia skupiny No Name

Na Štrbskom Plese sa stretlo množstvo slovenských reprezentantov v behu na lyžiach, v biatlone a svojou účasťou v šprinte dvojíc preteky podporili aj bratia Timkovci zo skupiny No Name.

Ilustračný obrázok k článku Víkend na Štrbskom Plese: V behu na lyžiach pretekali biatlonisti aj členovia skupiny No Name
Zdroj: Dnes24.sk

Na bežeckých tratiach pod Štrbským štítom sa uskutočnila druhá časť Majstrovstiev Slovenskej republiky, ktorá zároveň ukončuje Slovenský pohár.

Kvalitne obsadené sobotné preteky

V sobotu 23. marca 2013 sa na Štrbskom Plese stretlo spolu 168 pretekárov zo Slovenskej a Českej republiky. Súťažilo sa vo vytrvalostných pretekoch s hromadným štartom. V náročnom počasí pretekári zdolávali v najmladších kategóriách 2 kilometrovú trať klasickou technikou a od starších žiakov až po seniorov pretekári súťažili voľným spôsobom.

Hlavná mužská kategória vyštartovala na štyri 5 kilometrové okruh a najrýchlejší v cieli bol biatlonista Pavol Hurajt z klubu VČS Dukla Banská Bystrica s časom 52:25,1. O necelé dve minúty za ním dobehol Dušan Šimočko z rovnakého klubu. Tretie miesto obsadil Peter Žiška z klubu KBL Jasná Liptovský Mikuláš stratou 2:36,4.

O ženskej víťazke sa rozhodlo až v cieľovej rovinke, kedy Alena Procházková z Lyžiarskeho klubu Slávia Ekonóm UMB Banská Bystrica s časom 44:32,2 o pol sekundy predbehla biatlonistku Janu Gerekovú z VČS Dukla Banská Bystrica. Na treťom mieste skončila Daniela Kotschová z Lyžiarskeho tímu Slovenska so stratou 2:16,5.

Večerný program

Vyhlásenie sobotných vytrvalostných pretekov sa uskutočnilo v sobotu večer v Kultúrnom dome v Štrbe. Je už tradíciou, že organizátori z obce Štrba kladú veľký dôraz aj na kultúru, ktorá by mala neodmyslene patriť k vrcholným pretekom akými sú práve aj Majstrovstvá Slovenskej republiky.

Vo večernom programe sa návštevníkom prihovoril starosta obce Michal Sýkora, športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie Michal Malák a medzi pretekárov sa zaradili aj Ivan a Igor Timko z populárnej hudobnej skupiny No Name, ktorí sa účasťou v šprinte dvojíc rozhodli podporiť práve bežecké lyžovanie.

V programe žiaci ZŠ Štrba pospomínali aj na históriu bežeckých pretekov v podtatranskom regióne, predstavili sa päťnásobní mastri Slovenskej republiky a účastníci Majstrovstiev sveta v spoločenských tancoch Slavomír Nálepka a Michaela Krišandová a podujatie bolo ukončené autogramiádou bratov Timkovcov a Pavla Hurajta.

Nedeľný šprint

V nedeľu sa konali preteky v šprinte dvojíc. Žiacke dvojice pretekali štafetovým spôsobom na 0,5 kilometrovom okruhu. Dorastenecké a seniorské kategórie súťažili na výborne pripravených bežeckých tratiach na 1 kilometrovom okruhu. Na štart sa postupne postavilo 68 dvojíc.

Diváci sa najviac tešili na štart hlavnej mužskej kategórie, v ktorej spomedzi 15 dvojíc zvíťazili pretekári zo Ski Teamu Jase Látky Andrej Segeč a Rudolf Michalovský. Muži sa na trati vystriedali 4 krát a ich výsledný čas bol 18:49,4 a o necelú pol minútu neskôr do cieľa prišli Dávid Brunn a Martin Kapšo z Mestkého klubu lyžiarov Kremnica. Na treťom mieste prišli pretekári zo ŠKP Štrbské Pleso Ondrej Benka Rybár a Stanislav Holienčík.

Spomínaní hudobníci Ivan a Igor Timko zo skupiny No Name obsadili deviatu priečku. Do pretekov sa zapojil aj Michal Malák zo Slovenskej lyžiarskej asociácie a športový redaktor RTVS Milan Stanko.

Medzi ženami boli najrýchlejšie pretekárky zo Športového klubu polície Banská Bystrica Katarína Valašťanová a Katarína Krišicová, ktoré bežali po tri krát kilometer dlhý okruh. Bystričanky preteky odbehli za 17:02,0. Na druhom mieste s 25 sekundovou stratou skončili Barbora Klementová a Lucia Matúšková z Klubu lyžiarov Nováky. Tretie miesto obsadili Jana Sedláková a Lucia Klimková z klubu Ski Team Štrbské Pleso.

Organizátori zo Športového klubu Štrba urobili maximum preto, aby si účastníci Majstrovstiev Slovenskej republiky odniesli zo Štrbského Plesa čo najkrajšie zážitky a už teraz pozývajú všetkých pretekárov a fanúšikov na ďalšie športové podujatia.

Foto: Štefan Kačurák, Tomáš Rázga, Branislav Babjak, Dušan Sokol

Víkend na Štrbskom Plese: V behu na lyžiach pretekali biatlonisti aj členovia sk
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM