Peter Handzuš Správy

Vila Flóra opäť slúži návštevníkom Vysokých Tatier. Počas roka sa tu vystrieda päť výstav

V Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách dnes slávnostne otvorili dve zrekonštruované historické budovy, ktoré v uplynulých mesiacoch prešli rekonštrukciou. Kým vila Ilona bude slúžiť len na reprezentačné účely, vila Flóra hneď po otvorení hostila desiatky zvedavých hostí.

Ilustračný obrázok k článku Vila Flóra opäť slúži návštevníkom Vysokých Tatier. Počas roka sa tu vystrieda päť výstav
Foto: Peter Handzuš

Na obnovu Vily Flóra a Vily Ilona získalo mesto Vysoké Tatry ešte v roku 2014 finančné prostriedky z Európskej únie. „S myšlienkou rekonštrukcie oboch objektov sme sa pohrávali už niekoľko rokov. Keďže sú to kultúrne pamiatky, bolo potrebné zachovať postupy odobrené pamiatkovým úradom, a to bolo jasné, že bude potrebné rátať s nemalým balíkom peňazí. Projektovú dokumentáciu sme nachystali a čakali sme na vhodnú príležitosť požiadať o prostriedky z európskych fondov,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Ilona bude slúžiť radnici

Vila Ilona, ktorú dal v roku 1879 postaviť novohradský župan pre svoju manželku, nebude sprístupnená verejnosti a slúžiť bude na reprezentačné účely radnice. Podľa toho aj boli vnútorné priestory objektu zariadené. „Využívať sa bude na prijatia vzácnych návštev, ale aj na školenia. Na prvom poschodí sú dve konferenčné miestnosti, jedna väčšia pre 20 ľudí, do druhej sa zmestí zhruba polovica. Okrem toho je tam malá kancelária s technickým zabezpečením, sociálne zariadenia aj s bezbariérovým prístupom a kuchynka. Na druhom podlaží sú zariadené dva samostatné priestory, ktoré slúžia ako zázemie,“ uviedol vedúci oddelenia investičnej činnosti, opráv a údržby mesta Vysoké Tatry Jozef Gál.

Obnova trvala takmer päť mesiacov. Pri rozoberaní stavby sa pod podlahami pivnice našli aj historické predmety, ktorými sa bude zaoberať pamiatkový úrad. Na základe výsledkov verejnej súťaže boli náklady na obnovu Vily Ilona na úrovni takmer 800 000 eur. V tejto sume je zahrnutá rekonštrukcia stavby ako takej, interiérové vybavenie a informačná a komunikačná technika.

Flóra aj naďalej dýcha umením

Vila Flóra sa vráti k pôvodnému účelu a po triapolročnej odmlke, keď sa tu naposledy uskutočnila výstava, budú tieto priestory opäť dýchať umením. „Teším sa, že tento rok môžeme odštartovať otvorením novozrekonštru­ovaných priestorov Mestskej výstavnej siene Vila Flóra. Kurátorsky všetky výstavy bude zabezpečovať Tatranská galéria v Poprade. Zatiaľ čo v horných priestoroch bude umiestnená stála expozícia, na prízemí sa počas roka vystrieda päť výstav. Návrat tejto významnej umeleckej inštitúcie späť do Tatier je viac ako symbolický, keďže táto ustanovizeň vznikla práve vo Vysokých Tatrách,“ konštatoval vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry Ján Bendík.

Na prízemí Vily Flóra, ktorá bola v roku 1839 prevezená z popradskej mestskej časti Kvetnica, sa ráta ešte s jednou expozíciou, ktorá tam mala stabilné miesto aj pred rekonštrukciou, a to je Športová sieň slávy mesta Vysoké Tatry a v novom šate sa čoskoro taktiež vráti späť. „V takej podobe, ako bola vytvorená pred rokmi, už nezodpovedá dnešným dizajnovým požiadavkám. Preto sme sa rozhodli to neuponáhľať, nanovo ju pripraviť a v priebehu roka ju sprístupníme,“ upozornil Bendík.

Opravy potrebujú aj ďalšie objekty

Rekonštrukcia Vily Flóra, ktorá nebola v prevádzke štyri roky, bola oproti Ilone jednoduchšia, keďže nebola až v takom rozsahu zničená a zároveň ide o menšiu budovu. Podstatne sa tu znížia prevádzkové náklady, ktoré sa budú pohybovať na úrovni do 100 eur mesačne, čo je cca 30 percent z pôvodných nákladov. Obnova tejto historickej budovy si vyžiadala viac ako 370 000 eur.

S rekonštrukciou oboch stavieb sa začalo ešte v júli minulého roka. Mesto Vysoké Tatry eviduje na svojom území aj ďalšie historické budovy, ktoré chátrajú a obnovu by potrebovali. „Jednou z nich je napr. Vila Iskra na Sibíri, kde je škôlka, máme v pláne obnoviť ju v tomto roku, pokiaľ sa nám podarí získať finančné prostriedky,“ uzavrel Mokoš.

Historické vily Flóra a Ilona prešli obnovou
35
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM