Monika Vengrínová Rôzne

Vláda stále nesplnila požiadavky učiteľov. Od pondelka idú do neobmedzeného ostrého štrajku

Po septembrovom štrajku, keď učitelia na jeden deň zatvorili školy, prichádza ďalší. Tentokrát dlhší, výstražnejší. V pondelok ráno tak deti z väčšiny základných a stredných škôl znova ostanú doma. Niekde deň, inde dva, či tri. Dĺžka štrajku je neobmedzená a jeho koniec tak zatiaľ neurčený.

Ilustračný obrázok k článku Vláda stále nesplnila požiadavky učiteľov. Od pondelka idú do neobmedzeného ostrého štrajku
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Od tohto štrajku si sľubujeme, že dosiahneme ciele, za ktoré štrajkujeme, tzn. zvýšenie platových taríf a všetky systémové kroky, ktoré by nám mali pomôcť zlepšiť naše spoločenské postavenie,“ tvrdí PaedDr. Ján Chmura, predseda štrajkovej komisie na Strednej priemyselnej škole v Poprade. Po tom, ako vláda odmietla splniť požiadavky učiteľov a navýšiť im ich platy o desať percent, budú za svoje práva bojovať znova. V poradí druhý štrajk sa začne v pondelok ráno a trvať bude do odvolania.

Pôjde o ostrý štrajk, keď brány škôl ostanú zatvorené. V každej škole, zúčastňujúcej sa na štrajku, nezasadnú žiaci do školských lavíc minimálne v pondelok. Ďalšie dni ostávajú na uvážení každej školy či učiteľa zvlášť. Veľkú rolu v tomto prípade zohrávajú financie. Každý deň štrajku učitelia prichádzajú o časť svojho platu a najmä v čase pred Vianocami si to len málokto môže dovoliť.

Preto prichádza do úvahy aj ďalší variant. „Druhá možnosť je protestná forma, keď by žiaci síce boli v škole, ale vzdelávací proces by sa nevykonával. Učitelia by robili len dozor, aby sa nikomu nič nestalo a aby sa rodičia žiakov nemuseli báť. Tri dni však ostrý štrajk u nás bude určite. Samozrejme, závisí to od toho, ako sa dohodne vláda,“ vysvetľuje ďalej Chmura.

Tá má rokovať do konca týždňa, zmena môže nastať dokonca i v nedeľu. To sa však nepredpokladá. S najväčšou pravdepodobnosťou sa začne štrajk o šiestej hodine v pondelok ráno s tým, že na školách opäť bude len štrajkový výbor, ostatní učitelia ostanú doma. V troch krajských mestách – v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici sa bude od desiatej hodiny štrajkovať aj v uliciach.

„V našej škole je zapojených asi 90% pedagogických pracovníkov. Chceme bojovať nielen za naše platy, ale za celý systém v školstve. Nemáme peniaze ani na pomôcky. Ak chcem žiakom prefocovať pracovné zošity, keďže nemáme ani tie, tak musím o papiere požiadať rodičov. Je to skutočne neúnosné,“ popisuje situáciu v školstve predsedníčka štrajkovej komisie Základnej školy s materskou školou na Dostojevského ul. Mgr. Drahomíra Minárová.

Od pondelka tak rodičia musia svojim deťom vymyslieť náhradný program. Niektorí to vyriešia dovolenkou, iní opatrovateľkami, či starými rodičmi. Jeden deň majú tiež právo na OČR-ku, preto sa predpokladajú plné čakárne u detských lekárov. „Máme tri školopovinné deti. V pondelok si zoberiem dovolenku, ďalšie dni pôjdu ku starkej. Dúfam však, že štrajk nebude trvať príliš dlho,“ premýšľa trojnásobná mamička. Ďalšia mladá matka nemá problém, kam s dieťaťom: „Som na materskej, takže to mám vyriešené. Ale aj keby som nebola, tak by som tento štrajk podporila, pretože učitelia sú v dnešnom svete diskriminovaní. Čo by sme boli bez učiteľov? Bez nich by nebolo ani lekárov“. Aj ďalší otecko deviatačky a škôlkara so štrajkom súhlasí: „Podporujem ich, ale v dnešnej dobe len ťažko niekomu zdvihnú platy. S deťmi problém nemáme. S manželkou sa striedame. Keď je v práci ona, ja mám voľno a naopak“.

Všetci veria, že to teda bude mať zmysel. „Neviem, či sa niečo podarí vyriešiť, ale držím nám palce. Hlavne mladým učiteľom, aby nemuseli počítať každý cent a žiť od výplaty k výplate. Dúfam, že vláda ustúpi a že aspoň to máličko, tých 10% si vybojujeme,“ premýšľa Minárová. V prípade, že by sa tak ale nestalo a vláda bude naďalej trvať len na 5 % navýšení platov, učitelia sú pripravení ísť ešte ďalej. Po skončení ostrého štrajku sa predpokladá štrajková pohotovosť. Učitelia základných škôl hovoria o štrajku počas monitora, stredné školy by v prípade potreby nevykonali maturitné skúšky. Tu už však ide aj o žiakov, keďže prihlasovanie na väčšinu vysokých škôl prebieha bezprostredne po maturitách.

„Uvedomujeme si, že žiaci tým utrpia. Každým štrajkom však niekto trpí. Keď štrajkujú poštári, nechodí pošta. Keď štrajkujú lekári, trpia pacienti. Keď štrajkujú leteckí dispečeri trpia tí, ktorí sa potrebujú niekam prepraviť. Ja by som sa však na to pozrel z iného pohľadu. Čo by sa stalo, keby niektoré z týchto odvetví neexistovalo. A čo by bolo s našimi deťmi, keby tých 150 tisíc učiteľov nebolo. To by si asi naša spoločnosť rýchlo všimla,“ uvažuje Chmura.

O priebehu štrajku budú žiaci a ich rodičia informovaní prostredníctvom médií, webových stránok škôl, facebookových profilov škôl, mailov a elektronických žiackych knižiek. Oznamy budú vyvesené i na dverách jednotlivých škôl.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM