Pavol Krupka Kultúra

Českí herci hrali na železničnej stanici. Vo vlaku priviezli príbeh o ľudskosti uprostred krutej doby

Divadelnú hru českého autora Arnošta Lustiga od minulého roku uvádza pražské divadlo Na palmovce. Projekt Vlak Lustig ju v stredu preniesol do nášho mesta. Zvláštny vlak viezol aj putovnú výstavu a filmovú projekciu o osude prenasledovaných národov.

Ilustračný obrázok k článku Českí herci hrali na železničnej stanici. Vo vlaku priviezli príbeh o ľudskosti uprostred krutej doby
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Známy príbeh z pera českého spisovateľa Arnošta Lustiga, ktorý sám zažil nacistické prenasledovanie, si pozreli popradskí diváci priamo na peróne železničnej stanice. Ich pocity po predstavení zodpovedali téme divadelnej hry, ktorá sa nemohla skončiť inak, ako jej miliónkrát opakovaná predloha z reálneho života. Pražskí hereckí profesionáli ju zahrali až mrazivo uveriteľne, o čom svedčil aj záverečný potlesk.

Špeciálne upravený vlak symbolicky pripomína osudy obetí nacistických transportov, ktoré v období druhej svetovej vojny križovali Európu v rámci tzv. konečného riešenia židovskej otázky. Najdôležitejším článkom vlaku je divadelný vozeň, špeciálne upravený ako javisko tragického príbehu Kataríny Horovitzovej a ďalších pasažierov – obetí a ich katov. Vo vlaku je zaradený aj vozeň podobný dobytčákom, ktoré sú jedným zo symbolov krutosti pri prenasledovaní nevinných počas 2. svetovej vojny. Vozeň je využitý ako galerijný priestor a umožňuje realizovať aj sprievodné vzdelávacie akcie.

Vo videu sa rozprávame s producentom projektu Vlak Lustig a zaznamenali sme v ňom aj niekoľko momentov divadelnej hry.

Vlak Lustig prišiel aj do Popradu. Priviezol príbeh o ľudskosti v krutej dobe
2
Galéria
Vlak Lustig prišiel aj do Popradu. Priviezol príbeh o ľudskosti v krutej dobe
17
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM