Martin Sýkora Správy

Vo funkcii primátora si takéto správanie človek nemôže dovoliť, tvrdí Pčola

V stredu popradský primátor Jozef Švagerko v popoludňajších hodinách nafúkal za volantom viac než jedno promile alkoholu, čo potvrdil krajský policajný hovorca.

Ilustračný obrázok k článku Vo funkcii primátora si takéto správanie človek nemôže dovoliť, tvrdí Pčola
Foto: Peter Handzuš

Nafúkal po ceste z práce?

V stredu (16.8.) policajti zastavili v čase po pol piatej pri popradskom cintoríne v smere do Veľkého Slavkova auto, ktoré šoféroval primátor Popradu Jozef Švagerko. Prvý muž mesta sa podrobil dychovej skúške. „Päťdesiatročnému vodičovi Škody Superb bolo v dychu zistené viac ako jedno promile alkoholu,“ uviedol prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Švagerko putoval aj do nemocnice, kde mu bola odobratá krv.

Mesto žije vlastným životom

Už v stredu večer na situáciu reagoval prvý viceprimátor Igor Wzoš, ktorý prerušil dovolenku. „V princípe to nemá vplyv na fungovanie mesta. Mesto má svoje vedenie. V prípade, že primátor nemôže vykonávať svoju funkciu z akýchkoľvek dôvodov, je tu prvý viceprimátor a potom ešte druhý viceprimátor. Mesto pokračuje vo svojom živote tak, ako doteraz,“ vysvetlil Wzoš, ktorý prevzal kompetencie primátora. „Zastupujem primátora počas jeho dovolenky pravidelne, to znamená, že toto nie je žiadna mimoriadna situácia,“ dodal prvý viceprimátora.

„Kým nebude oficiálne vyjadrenie, nie je sa k čomu vyjadriť,“ konštatoval Wzoš.

Svoje vyjadrenie poskytol aj druhý viceprimátor Pavol Gašper. „O pozitívnej dychovej skúške nášho primátora pri riadení vozidla viem z médií. Neviem o žiadnom oficiálnom vyjadrení orgánov činných v trestnom konaní. Bez ohľadu na to, či sa táto informácia potvrdí, je primátor mesta dospelým človekom, ktorý za svoje činy zodpovedá po právnej i morálnej stránke a mal by byť pozitívnym príkladom pre všetkých občanov mesta,“ uviedol Gašper, ktorý je pripravený na situáciu reagovať. „Ako poslanec mestského zastupiteľstva i ako zástupca primátora, som v prípade, že to bude potrebné, pripravený prebrať plnú zodpovednosť za vedenia mesta,“ dodal druhý popradský viceprimátor.

Na problémy poslanci upozornili už skôr

8 poslancom popradského mestského zastupiteľstva (MsZ) upozorňovalo na problémy primátora už pred vyše rokom. Vtedy situáciu Švagerko ustál. Po ostatnom incidente sa k téme poslanci pravdepodobne vrátia. „Po ľudskej stránke je mi Jozefa veľmi ľúto. Nechcem si predstaviť, čím teraz prechádza a v akom psychickom stave je, ale treba povedať, že vo funkcii primátora si takéto správanie človek nemôže dovoliť. Nech už konanie našich orgánov dopadne akokoľvek, podľa môjho názoru by mal primátor mesta zložiť funkciu z morálneho hľadiska,“ konštatoval poslanec MsZ Štefan Pčola. Bol to práve on, ktorý spolu s kolegom Vladimírom Lajčákom už v apríli 2016 vyzvali Švagerka k prehodnoteniu svojho pôsobenia vo funkcii primátora. „Som človek, ktorý robí v živote chyby. Viackrát som padol a vždy som vstal. Bez boja sa nevzdám. Bol som zvolený v demokratických voľbách. Zodpovedať sa budem voličom. Nebudem robiť zo seba šaša, som primátorom Mesta Poprad," povedal vtedy popradský primátor.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: YouTube.com

Zaujmú rozhodné stanovisko

Lajčák vidí v incidente ľudský rozmer. "Vnímam to ako veľmi nepríjemnú situáciu a nešťastnú pre Poprad. Podľa mňa je to osobné nešťastie primátora, ktorého mi je veľmi ľúto. Napriek tomu, že sme v opačných táboroch, vždy sme ľudsky vychádzali celkom dobre. Nikomu neprajem takúto situáciu,“ vysvetlil Lajčák, ktorý nechcel prebiehať udalosti. S kolegami si počká na rozhodnutie sudcu a podľa toho sa v zastupiteľstve aj zachovajú.

„Ak to sudca posúdi ako trestný čin, zákony sú neúprosné. Ak sa to vyvinie iným smerom, zaujmeme rozhodné stanovisko,“ dodal popradský mestský poslanec.

Podľa Lajčáka v tom nie je popradský primátor sám. Myslí si, že jeho najbližšie okolie o problémoch prvého muža Popradu dávno vedelo. „V tejto chvíli nevidím ani tak Švagerka, ako všetkých tých, ktorí o tom vedeli, skrývali to a využívali jeho slabosť pre svoj osobný prospech. Všetci títo ľudia by si mali vstúpiť do svedomia. Nemuselo to dospieť do tohto stavu,“ uzavrel poslanec.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM