Peter Handzuš Kultúra

Vo Svite vystavujú šlabikáre. Jeden z nich je aj v Braillovom písme

V mestskej knižnici vo Svite môžu milovníci histórie školstva do 7. februára obdivovať unikátnu výstavu šlabikárov. Tá patrí Štefanovi Petejovi z Bardejova, ktorý svoju zbierku kompletizuje už od roku 1988 a momentálne ju tvorí okolo 650 šlabikárov z viac ako 125 krajín sveta.

Ilustračný obrázok k článku Vo Svite vystavujú šlabikáre. Jeden z nich je aj v Braillovom písme
Zdroj: TASR

„V našej knižnici vystavujeme viac ako 120 šlabikárov, snažili sme sa ukázať z každej krajiny aspoň jeden,“ objasnila vedúca Mestskej knižnice vo Svite Daniela Šipošová. Medzi najzaujímavejšie kúsky zaradila šlabikáre v Braillovom písme, šarišskom nárečí alebo aj také, ktoré sa čítajú odzadu, z Japonska či Kórei.

„Máme tu aj šlabikáre z rôznych afrických krajín. Musím povedať, že šlabikáre sú veľmi pekne urobené, sú to krásne knižky, na kvalitnom papieri, s tvrdou i mäkkou väzbou, s peknými obrázkami,“ dodala Šipošová. Najstarší šlabikár v zbierke je z roku 1547 a je písaný v jazyku podobnom češtine.

Okrem samotných šlabikárov sa na výstave nachádzajú aj ďalšie predmety, ktoré Štefan Peteja zbiera. „Sú to pomôcky pre prváčikov, ako napr. rôzne tabuľky nazývané abecedáre, drevené peračníky, počítadlá, dreváky aj kabely do školy,“ konkretizovala Šipošová.

Zberateľ z Bardejova je už zapísaný v Slovenskej knihe rekordov a šlabikáre začal zberať, keď mu jeden doniesla známa z Ameriky. Najviac má slovenských šlabikárov, ale v zbierke sú napr. aj rómske, z európskych či ázijských štátov. „Výstava je naozaj pekná a treba sa prísť na ňu pozrieť,“ uzavrela Šipošová.

Vo Svite vystavujú šlabikáre. Jeden z nich je aj v Braillovom písme.
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM