Peter Handzuš Kultúra

Vo Vile Flóra bude výstava k 50. výročiu TG

Tatranská galéria v Poprade oslávila minulý rok polstoročnicu svojej existencie sériou kultúrno-spoločenských podujatí, vydaním jubilejného súborného katalógu a v neposlednom rade aj výstavbou venovanou tomuto významnému jubileu. Práve táto výstava b

Riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková informovala, že týmto spôsobom sa chce galéria v Poprade symbolicky vrátiť k miestu a svojmu pôvodnému poslaniu, do Vysokých Tatier. „Zámerom výstavy 50 rokov Tatranskej galérie – Z archívu a depozitu 1., je bilancovať 50-ročnú činnosť jedinečnej podtatranskej galerijnej inštitúcie,“ vysvetlila Ondrušeková.

Jej počiatky a vznik prezentujú ukážky ustanovujúcich dokumentov TG, príklad prvého reverzu k výstave alebo dobové novinové články. Činnosť galérie predostierajú aj vystavené katalógy, ako i ukážka a prierez jej publikačnou činnosťou. „Prvé obdobia fungovania mapujú najstaršie plagáty, ktoré kontinuálne predstavujú aj ostatné desaťročia výstavnej činnosti, a ktoré už dnes možno považovať aj za výtvarné artefakty,“ doplnila riaditeľka TG. S vystavenými plagátmi korešpondujú obrazy a plastiky diel z depozitu TG, ktoré prezentujú zbierkotvorné, ako aj staršie výstavné aktivity.

Výstava 50 rokov Tatranskej galérie – Z archívu a depozitu 1. bude sprístupnená od stredy 1. júna a vo výstavných priestoroch Vily Flóra v Starom Smokovci potrvá až do konca júla.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM