Martin Sýkora Rôzne

Vo Vlkovej tradície prežili: Fašiangový sprievod v maskách zbieral výslužky

Tradície našich starých rodičov si prežili najmä na dedinách. Sprievod desiatok masiek cez víkend prechádzal podtatranskou obcou Vlková v okrese Kežmarok.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vlkovej tradície prežili: Fašiangový sprievod v maskách zbieral výslužky
Zdroj: TASR

Spev, hudba a praženica

Za sprievodu spevu a ľudovej hudby od miestnych zbierali vajíčka, z ktorých podľa slov starostu obce Petra Bendíka chcú pripraviť večer praženicu. V košíku im však pribudol aj alkohol, klobásky či rôzne sladkosti. Od ranných hodín miestni hasiči v priestoroch požiarnej zbrojnice pripravovali zabíjačkové dobroty.

„Fašiangy v obci oslavujeme v podobe ľudových tradícií. Nechýba pečenie šišiek, pravá zabíjačka a dobroty z nej, ale i veselica pri ľudovej hudbe,“ priblížil starosta.

Posledné dva roky sa ešte pred samotným pochovaním basy obcou prejde sprievod, ktorý tvorili aj tento rok ľudia v rôznych maskách.

Fašiangový sprievod Vlková 02/2017
10
Galéria
Zdroj: TASR

Starosta v hokejovom drese s ruským menom

Piráti, ježibaba, slnečnica, princezné, ale i vojak, lienka či väzni. Aj takéto masky boli súčasťou tohtoročného sprievodu v obci Vlková. Nechýbal v ňom ani starosta, ktorý sa prezliekol za hokejistu z Hokejového klubu Poprad. Na drese s kamzíkom na hrudi mal menovku útočníka Dmitrija Abramova z Ruska. „Mám blízko k športu, hlavne k futbalu a v poslednom čase aj k hokeju. Hlavne ako Podtatranec podporujem hokejový klub z Popradu,“ vysvetlil svoj výber starosta.

Fašiangy sú podľa Bendíka sviatkom, počas ktorého sa môžu ľudia zabaviť. „V poslednom čase je to všade divoké, samá nevôľa a nesúlad. Ľudia by sa potrebovali spájať a nie oddeľovať. Preto by sa mali spájať napríklad na takýchto kultúrnych akciách v obci,“ povedal. Fašiangový deň vo Vlkovej vyvrcholí detským karnevalom a pochovaním basy.

Fašiangy sú obdobím od sviatku Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred veľkonočnými sviatkami. Pôvod majú v predkresťanských zvykoch a spájajú sa s prelomom zimy a jari. Fašiangový sprievod v minulosti tvorili masky s ľudskou podobou, najčastejšie sa do nich prezliekali muži. Za najstaršie sa považujú masky so zvieracou podobou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM