Peter Handzuš Krimi

Vo vysokohorskom prostredí trvá mierne nebezpečenstvo zosuvu lavín

Vo všetkých pohoriach na Slovensku trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

TASR o aktuálnej situácii informoval Ján Peťo, náčelník Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej. Na strmých svahoch je snehová pokrývka iba mierne spevnená. SLP HZS upozorňuje na možnosť výskytu lavín pri mechanickom zaťažení svahov so sklonom nad 40 stupňov, ale neočakáva zosuv väčších samovoľných lavín. Horské hrebene a chrbty sú na mnohých miestach vyfúkané až na trávnatý podklad. Dnes ráno bolo na horách jasno, ochladilo sa. Teplota vzduchu sa pohybovala od –16 do –7 stupňov Celzia. V nižších polohách bolo bezvetrie. Na hrebeňoch fúkal mierny až čerstvý prevažne severný vietor s rýchlosťou do 35 km/h.
Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 10 cm nového prachového snehu. „Severozápadný vietor previal v posledných dňoch sneh do žľabov najmä juhovýchodných expozícií. Vytvorili sa tam málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje," dodal Peťo a zároveň upozornil na zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM