Peter Handzuš Rôzne

Vo vysokohorskom teréne je veľké lavínové nebezpečenstvo

Horská záchranná služba upozorňuje na veľké lavínové nebezpečenstvo, t.j. 4. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

Horská záchranná služba upozorňuje na veľké lavínové nebezpečenstvo!

Aj dnes ráno v našich horách opäť snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –20 až po –8 °C. Fúkal čerstvý až silný vietor severných smerov s rýchlosťou do 50 km/hod., v Nízkych Tatrách až búrlivý s rýchlosťou do 75 km/hod., v nárazoch dosahoval silu víchrice s rýchlosťou do 90 km/hod. Za posledných 24 hodín opäť pripadlo od 10 do 35 cm nového snehu.

Za poslednú periódu sneženia (posledné 3 dni) napadlo aj 80 cm prachového snehu. Nový sneh je previevaný na záveterné svahy a do žľabov, kde sa formujú málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na náveterných stranách sú tvrdé dosky, na ktorých sa môže nachádzať nový prachový sneh. Rozloženie snehovej pokrývky je vplyvom vetra veľmi nerovnomerné. V žľaboch a muldách môže snehová pokrývka dosahovať výšku aj viac ako 2,5 m.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku sa vplyvom intenzívneho sneženia, silného vetra a nízkych teplôt vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, t.j. 4. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín na väčšine strmých svahov môže spôsobiť už i malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky (samotný horolezec alebo turista so snežnicami či lyžiar počas zjazdu). Možný je výskyt stredne veľkých, prípadne aj veľkých, spontánnych lavín.

Túry vo vysokohorskom teréne v týchto podmienkach sú veľmi obmedzené a Horská záchranná služba ich nedoporučuje! Podrobné informácie sú na stránkach Horskej záchrannej služby. Vyznačené lyžiarske trate sú bezpečné.

Informácie pre Poprad24 poskytlo OS HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM