Peter Handzuš Správy

Vo Vysokých Tatrách hrozia lavíny. Spustiť sa môžu aj samovoľne

Príčinou uvoľnenia lavín sa môže stať už malé dodatočné zaťaženie veľmi nerovnomerne rozloženej snehovej pokrývky. Stredne veľké lavíny sa môžu uvoľniť aj samovoľne. Bezpečnosť pohybu vo vysokohorskom teréne podmieňuje maximálna opatrnosť a dobré posúdenie lokálnej situácie.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vysokých Tatrách hrozia lavíny. Spustiť sa môžu aj samovoľne
Zdroj: TASR

„Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ďalších slovenských pohoriach 2. stupeň,“ informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

„Novší sneh sa síce stabilizuje, avšak stále sa nepreviazal dostatočne so starou snehovou pokrývkou. Vietor ho preto previeva na záveterné svahy, do žľabov a rôznych terénnych nerovností,“ upozornil Kyzek. Zvýšené nebezpečenstvo lavínových zosuvov hrozí predovšetkým na strmých svahoch s južnou a východnou orientáciou.

V posledných dňoch nasnežilo až 80 cm snehu

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –14 do –2 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal čerstvý západný vietor rýchlosťou do 30 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo do 12 cm snehu, za posledných sedem dní vo vysokých polohách Tatier až do 80 cm.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM