Peter Handzuš Rôzne

Vo Vysokých Tatrách spadla snehovo-kamenná lavína

Na českého horolezca spadla pod Východnou Slavkovskou vežou v smere do Veľkej Studenej doliny snehovo-kamenná lavína.

V nedeľu naobed bola HZS požiadaná VZZS o pomoc pre českého lezca, na ktorého pod Východnou Slavkovskou vežou v smere do Veľkej Studenej doliny spadla kamenná lavína. Pri lezení so svojím spolulezcom on ako prvolezec strhol snehovo-kamennú lavínu, pričom sa mu presekli obe laná, vypadol a zastavil sa v širšom žliabku. Kamarát následne zlanil k nemu, aby ho poistil.

Posádka VZZS priletela na miesto nehody spolu s jedným záchranárom HZS, ktorý zostúpil pri zranenom, aby mu poskytol prvú pomoc a ošetrenie. Muž mal narazenú chrbticu a utrpel poranenie ramena. Lekár zostal na Zbojníckej chate a následne sa vrtuľník vrátil po ďalších dvoch záchranárov HZS. Záchranári vykonali s postihnutým pomocou lanovej techniky spust približne 20 metrov k miestu, odkiaľ ho bolo možné po prvotnom ošetrení v trojrohej sedačke a v podvese spolu s jedným záchranárom HZS previesť na chatu. Tu bol spolu s lekárom naložený na palubu vrtuľníka a transportovaný na letisko, kde bola k zranenému privolaná posádka RLP. Ďalší dvaja záchranári HZS zostúpili do doliny samostatne a sprevádzali spolulezca, ktorý bol bez zranení.

Súbežne so zásahom pod Východnou Slavkovskou vežou požiadal o pomoc aj poľský lyžiar pre kamaráta, ktorý utrpel poranenie ľavej dolnej končatiny, posádka VZZS po odovzdaní prvého zraneného spolu so záchranárom HZS letela k Jahňaciemu štítu. Zranený 27-ročný muž pri lyžovaní z Jahňacieho štítu smerom k Bielym plesám spadol a následne sa šmýkal dolu strmým terénom približne 50 metrov. Po páde sa nachádzal približne vo výške 1970 m.n.m. VZZS vysadila lekára na Chate pri Zelenom plese a podarilo sa jej so záchranárom HZS pristáť blízko pri mieste nehody. Záchranár HZS poskytol zranenému prvú pomoc a pomocou nosidiel ho naložili na palubu vrtuľníka. Pri chate vyzdvihli lekára a spoločne transportovali postihnutého do popradskej nemocnice.

Poprad24 informovalo OS HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM