Peter Handzuš Kultúra

Vo Vysokých Tatrách vyvrcholí 48. ročník Wolkrovej Polianky

V Tatranskej Polianke vo Vysokých Tatrách dnes a v piatok (11.11.) vyvrcholí v poradí 48. ročník celoslovenskej literárnej súťaže mladých autorov do 35 rokov Wolkrova Polianka 2011.

Na miestach, kde sa pred 88 rokmi liečil a zároveň aj tvoril český básnik Jiří Wolker, sa stretnú najúspešnejší mladí autori a delegácia spisovateľov z Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS).

Práce mladých autorov posudzovala trojčlenná porota zložená zo spisovateľov Erika Ondrejíčka z Literárneho fondu, Borisa Brendza zo Spolku slovenských spisovateľov a AOSS zastupoval Igor Hochel. „Do súťaže prišlo 22 súťažných príspevkov, čo je v porovnaní s minulým rokom kvantitatívny pokles,“ priblížil predseda poroty Ondrejíčka. Podľa neho možno predpokladať, že táto skutočnosť je spôsobená vysokým počtom rôznych literárnych súťaží, ktoré si navzájom konkurujú. „Teší nás však, že väčšina súťažných príspevkov preukazovala pomerne dobrú úroveň estetického cítenia a vnímania. Ocenených mladých básnikov môžeme považovať za talenty,“ dodal.

Dnes porota udelí prvé tri miesta, tiež Cenu primátora Vysokých Tatier a titul Laureáta Wolkrovej Polianky 2011. Uchádzať sa o ne budú Roman Beňo z Trnavy, Martina Grmanová a Martin Chudík z Bratislavy, Peter Pokropec zo Svitu a Linda Šagátová z Myjavy.

Programovou novinkou tohto ročníka Wolkrovej Polianky bude dnes o 16.00 h v kaviarni Sanatória Dr. Guhra aj prezentácia knihy V zrkadle spomienok. Predstavuje časť fotografickej tvorby známeho umeleckého fotografa zo Zemplína Mikuláša Jacečka a jej autorkou je Anna Ondrušeková. „Fotografie pochádzajú z rôznych prostredí, sú rôzne tematicky zamerané a predstavujú veľkú kultúrnu hodnotu. Zábery sú neštandardné, neošúchané a skrývajú tajomstvá,“ priblížila Ondrušeková. V Tatranskej Polianke budú mať návštevníci možnosť vidieť aj časť diafónového pásma z tvorby fotografa.

Hneď po prezentácii spomínanej knihy sa na Wolkrovom kultovom mieste pri jazierku nad Sanatóriom Dr. Guhra v Tatranskej Polianke uskutoční spomienka na tohto veľkého básnika. „Naším cieľom je priblížiť poéziu ako rýdzo nekomerčné umenie čo najširšiemu publiku. Preto sa rok čo rok snažíme vytvoriť sprievodný program tak, aby prilákal čo najviac návštevníkov,“ konštatoval vedúci oddelenia kultúry vo Vysokých Tatrách Ján Bendík.

Večer víťazov sa začne dnes o 17.30 h, porota ocení najúspešnejších a ukážky tvorby ocenených autorov budú recitovať Vladislav Vaľko a Jana Kapustová. V piatok budú traja slovenskí porotcovia diskutovať s mladými autormi podtatranského regiónu. Organizátorom podujatia je mesto Vysoké Tatry.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM