Peter Handzuš Správy

Vo vyšších polohách Tatier sa šmýka. Záchranári museli pomáhať zranenému dôchodcovi

V popoludňajších hodinách boli záchranári HZS z Vysokých Tatier požiadaní o pomoc pre 70-ročného turistu, ktorý sa pošmykol a pádom utrpel viaceré poranenia.

Ilustračný obrázok k článku Vo vyšších polohách Tatier sa šmýka. Záchranári museli pomáhať zranenému dôchodcovi
Zdroj: Dnes24.sk

Záchranári po prijatí tiesňového volania požiadali o nasadenie leteckej techniky, ktorú pre nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné nasadiť.

„Vo Furkotskej doline nad Walembergovým plesom, kde sa zranený nachádzal bola práve hmla, mrholenie, viditeľnosť približne 30m. Na pomoc odišlo osem profesionálnych záchranárov HZS, ktorí zraneného turistu na mieste ošetrili a pomocou nosidiel KONG transportovali na Solisko,“ informujú záchranári.

Pre urýchlenie transportu bola mimoriadne spustená lanovka zo Soliska na Štrbské Pleso, kde pri údolnej stanici lanovky čakala posádka RLP, ktorá previezla zraneného do nemocnice v Poprade.

Vo vyšších polohách Tatier nad 2200 m.n.m. sa nachádza nesúvislá snehová vrstva, ktorej povrch je na viacerých miestach zľadovatený. Turisti by už mali byť pri túrach na takéto podmienky pripravení a patrične vystrojení.

Foto: hzs.sk

Vo vyšších polohách Tatier sa šmýka. Záchranári museli pomáhať zranenému dôchodc
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM