Peter Handzuš Správy

Vojaci v Poprade budú prepúšťať. O prácu príde takmer 60 ľudí

Multifunkčnú zásobovaciu základňu Východ v Poprade do konca júna budúceho roku opustí takmer 60 zamestnancov. Týka sa to tých, ktorí majú zmluvu na dobu určitú, alebo sú v dôchodkovom veku, či poberajú výsluhový dôchodok od štátu.

Ilustračný obrázok k článku Vojaci v Poprade budú prepúšťať. O prácu príde takmer 60 ľudí
Zdroj: TASR

Pre médiá to po rokovaní so zamestnancami potvrdil minister obrany SR Martin Glváč s tým, že v koncepcii Ozbrojených síl (OS) SR je zníženie počtu multifunkčných základní.

„Za posledné roky sa v Poprade veľmi benevolentne správalo k prebytočnému materiálu. Pri znižovaní počtu či zlučovaní základní sa však budeme primerane správať k zamestnancom, aby sme vedeli eliminovať sociálne neistoty. Budeme ďalej rokovať, aby sme sa k tej efektivite, pokračovaniu alebo nepokračovaniu základne opäť vrátili k 31. decembru 2014,“ uviedol minister s tým, že základňa bude zatiaľ fungovať ako pobočka MLF ZZ západ v Nemšovej.

Zánik alebo opustenie základne však nevylúčil, rozhodovať sa o tom bude v horizonte budúceho roka. Do konca tohto roka by malo v Poprade skončiť 11 ľudí, ktorí majú zmluvu na dobu určitú. Ďalších 47 výsluhových a starobných dôchodcov skončí podľa Glváča do 1. júla 2014.

Armáda skladuje v Poprade prebytočný majetok

Ministra príjemne prekvapilo, že v skladoch v Poprade je poriadok a dobrá evidencia, negatívnym faktorom však podľa neho je, že sa tu skladuje veľké množstvo prebytočného, prípadne nefunkčného majetku a materiálu. „Určite treba znížiť to množstvo majetku, ktorý je v takýchto skladoch,“ konštatoval.

V Poprade momentálne skladujú hlavne náhradné diely na techniku ešte z čias delenia Československa. „Sú to napr. diely na staré tanky, ktoré sme už vyradili, ďalej tu máme zásoby na Tatry 148, UAZ-y, ktoré sme nahradili novými vozidlami, ďalej je tu spojový materiál, ktorý je nefunkčný, zastaraný a nepotrebný,“ objasnil brigádny generál Juraj Krištofovič.

Myslí si, že minister dnes urobil korektné rozhodnutie a OS SR spravia všetko preto, aby všetci zamestnanci, ktorí ostanú po 1. júli 2014 v Poprade, dostali ponuku na nové pracovné miesta, napr. v Nemšovej.

Nálada medzi zamestnancami je mizerná

„Dohodli sme sa s pánom ministrom, že spracujeme aj my nejaké návrhy, ako by to mohlo vyzerať. Zatiaľ však úprimne nemôžeme byť spokojní s dnešným rokovaním,“ zhodnotil zástupca zamestnancov Radoslav Bučanský s tým, že nálada medzi zamestnancami je mizerná, keďže mnohí z ľudí z MLF ZZ východ v Poprade sú samoživitelia a je pre nich nepredstaviteľné, aby svoju prácu vykonávali napr. v Nemšovej a žili naďalej v okolí Popradu.

Hoci zamestnanci budú s ministrom v priebehu roka o situácii ešte rokovať, optimizmus podľa Bučanského nie je v tomto prípade príliš namieste. V MLF ZZ Východ v Poprade pracuje v súčasnosti asi 150 ľudí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM