Webnoviny - Rôzne

Vojenské lesy chceli stavať protipovodňové poldre v Javorine

Štátny podnik Vojenské lesy a majetky (VLM) plánoval v zrušenom Vojenskom obvode Javorina výstavbu protipovodňových poldrov, technických a biotechnických opatrení podľa zverejnenej zmluvy za vyše 2,8 milióna eur.

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Na projekt však napokon nezískal peniaze z eurofondov. Napriek tomu, že Javorina už nie je pod „krídlami“ armády, majú Vojenské lesy a majetky naďalej na starosti časť pozemkov, ktoré do vojenského obvodu patrili.

„Vojenský obvod Javorina bol síce k 1.1.2011 zrušený, no zhruba polovica výmery bývalého VO Javorina je stále v majetku štátu a časť pozemkov v majetku štátu zostane aj po skončení všetkých reštitučných konaní,“ uviedol pre agentúru SITA Lukáš Milan z komunikačného a tlačového odboru ministerstva obrany.

Ako dodal, Vojenské lesy a majetky v prvom rade spravujú lesy vo vojenských obvodoch, ale na základe dohody s ministerstvom pôdohospodárstva ostávajú do 31. decembra 2020 správcom lesov pozemkov v majetku štátu aj v zrušenom obvode Javorina. Podľa Milana aj ministerstvo životného prostredia vo svojom stanovisku z marca konštatovalo, že správcom drobných vodných tokov aj vodohospodársky významných vodných tokov v zrušenom Vojenskom obvode Javorina je aj naďalej VLM š.p., Odštepný závod Kežmarok, až kým nebude správa vodných tokov odovzdaná inej štátnej organizácii.

Zmluva sa nerealizovala

VLM preto ako správca vodných tokov v Levočských vrchoch na základe zverejnenej výzvy z 11. júna 2011 požiadali envirorezort o nenávratný finančný príspevok, teda dotáciu z eurofondov na Projekt výstavby protipovodňových poldrov, technických a biotechnických opatrení. Podmienkou čerpania eurofondov je obstaranie všetkých služieb prostredníctvom verejného obstarávania.

Preto VLM š.p. ešte pred pridelením dotácií zorganizovalo súťaž na dodávku služieb v súvislosti s projektom. Výsledkom je zmluva o dielo, ktorá už figuruje aj v centrálnom registri zmlúv. Tá však obsahuje ustanovenie, že objednávateľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy v prípade neschválenia projektu a neuzavretia projektu s envirorezortom ako riadiacim orgánom daného operačného programu.

A presne to sa aj stalo – ministerstvo životného prostredia 9. marca 2011 neschválilo žiadosť VLM a peniaze mu nepridelilo. Zmluva sa z tohto dôvodu nerealizovala a tak to podľa Milana zostane, kým VLM š.p. nezískajú na projekt nenávratný finančný príspevok z operačného programu životné prostredie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM